Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/237
Title: Etlik piliç yemlerine karıştırılan zeytin karasuyunun piliçlerin bazı verim özellikleri ile et kalite özelliklerine etkisi
Other Titles: Antioxidative effects of olive waste water tahat is added to poultry feed on some perfrmance characteristics of broilers and meat quality parameters
Authors: Akşit, Mustafa
Durgut, Gülşah
Keywords: Etlik piliç
Zeytin Karasuyu
Vitamin E
Raf Ömrü
Et Kalite Özellikleri
Broiler
olive waste water
vitamin E
Shelf life
Meat quality Parameters
Issue Date: 1-Jan-2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma, etlik piliç yemlerine ilave edilen zeytin karasuyu ve vitamin E maddelerinin etlik piliçlerin bazı performans özellikleri ile et rengi, et pH'sı, etin su tutma kapasitesi, etteki toplam mikroorganizma sayısı gibi bazı et kalite özelliklerine olan etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 480 adet günlük yaştaki etlik civciv 3 tekerrürlü 4 gruba tesadüfü olarak dağıtılmıştır. Araştırma kontrol grubu, vitamin E grubu ve 2 farklı karasu seviyesi olmak üzere 6 hafta süreyle yürütülmüştür. Çalışmada kontrol grubundaki civcivlere herhangi bir katkı maddesi verilmezken, vitamin E grubuna 1. günden başlayarak rasyonlarına 300 mg/kg vitamin E ilavesi yapılmıştır. Karasu I grubuna 5 g/kg toz haline getirilmiş karasu yine rasyonlarına ilave edilerek verilirken, Karasu II grubuna 10 g/kg karasu verilmiştir. Deneme sonunda kesimi yapılan etlik piliçlerden alınan göğüs eti örneklerinde yapılan çalışmalar sonucunda araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak; etlik piliç yemlerinde karasu ve vitamin E kullanımının piliçlerin performans özelliklerini önemli düzeyde etkilemez iken, piliçlerin et kalite özelliklerinden bazılarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Uygun dozlarda kullanıldığı taktirde zeytin karasuyunun etlik piliç etinin raf ömrünü uzatabileceği sonucuna varılmıştır. This study was conducted to investigate the antioxidative effects of olive waste water and vitamine E that is added to poultry feed on some performance characteristics of broilers and meat quality parameters such as meat color, pH, drip loss capasity and number of total microorganism. In this experiment, 480 one-day-age chicks were randomly distributed to four groups as tree replicates. This study was continued six weeks as control, vitamine E and two different olive waste water levels. Chickes in the control group were not feed with any additives. From beginning 200 mg/kg vitamin E was added to feed of vitamin E group. 50 mg/kg powdered olive waste water was mixed to feed of first group of olive waste water. 100 mg/kg powdered olive waste water was mixed to feed of second group olive waste water.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32920733&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/237
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zzo_gulsah_durgut_abstract.pdf30.83 kBAdobe PDFView/Open
zzo_gulsah_durgut_ozet.pdf33.52 kBAdobe PDFView/Open
zzo_gulsah_durgut_tez.pdf194.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.