Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/226
Title: Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi
Other Titles: Effects of different fruit size and harvesting time on storage of navel oranges grown in Kuyucak district of Aydın province
Authors: Dalkılıç, Zeynel
Özdemir, Fatih
Keywords: Citrus sinensis
meyve büyüklüğü
derim zamanı
muhafaza
fruit size
harvesting time
storage
Issue Date: 1-Jan-2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen Washington Navel ve Frost Navel göbekli portakallarından üç farklı boyda (küçük, orta, büyük) ve üç farklı zamanda (22 Kasım, 03 Aralık, 10 Aralık 2005) derilen meyveler iki farklı depo tipinde (doğal şartlarda 6 ay, soğuk havada 4 ay) muhafaza edilmiştir. Doğal şartlarda depolanan Washington Navel ve Frost Navel'de 6. ayda ortalama ağırlık kaybı % 29,32 ve % 25,85, fizyolojik ve patolojik bozulma % 37,78 ve % 40,00, usare % 42,71 ve % 40,61, SÇKM % 11,8 ve % 11,7, TA 0,64 ve 0,59, SÇKM/TA 18,98 ve 20,43, pH 3,83 ve 3,92'dir. Soğuk havada (5±1oC) depolanan Washington Navel ve Frost Navel'de 4. ayda sırası ile % 12,79 ve % 11,51, % 66,30 ve % 86,11, % 36,57 ve % 35,39, % 10,4 ve % 10,4, 0,79 ve 0,82, 14,10 ve 14,54, 3,50 ve 3,65'tir. Her iki depo şartında meyve büyüklüğü arttıkça ve derim zamanı geciktikçe ağırlık kaybı, SÇKM ve TA azalmıştır. Doğal depoda meyve dış kabuk renk L ve b değerleri daha yavaş, renk a değeri daha hızlı düşmüş; soğuk hava deposunda L değeri daha hızlı düşüş gösterirken, a değeri dalgalı seyirmiştir. Washington Navel'de tüm depolama şartlarında; Frost Navel'de doğal şartlardaki 1. ve 4. aylar ile soğuk havadaki 1. ay hariç diğer depolama şartları ve sürelerinde TA ile olgunluk indisi arasında ters orantılı ilişki vardır. Meyveler doğal şartlarda 5 ay, soğuk hava deposunda 3 ay kalitesinden fazla kayıp olmadan muhafaza edilebilmiştir. Washington Navel and Frost Navel oranges grown in Aydin province Kuyucak district were harvested at three different size (small, medium, large) and time (22 November, 03 December, 10 December 2005), and were stored in two different storage house (natural conditions for 6 months, cold storage for 4 months). Washington Navel and Frost Navel fruit stored in natural conditions had an average weight loss % 29.32% and 25.85%, physiological and pathological disorder 37.78 % and 40.00 %, fruit juice 42.71 % and 40.61 %, TSS 11.8 % and 11.7 %, TA 0.64 and 0.59, TSS/TA 18.98 and 20.43, pH 3.83 and 3.92, respectively, at the 6th month. That of Washington Navel and Frost Navel fruit stored at cold storage (5±1oC) had 12.79 % and 11.51 %, 66.30 % and 86.11 %, 36.57 % and 35.39 %, 10.4 % and 10.4 %, 0.79 and 0.82, 14.10 and 14.54, 3.50 and 3.65, respectively, at the 4th month. While fruit size increases and harvesting time delays, fruit weight loss, TSS, and TA decrease in both storage types. While rind colour L and b values were steadily decreased and that of the rind a value were dramatically decreased in the natural conditions, the colour L value was more dramatically decreased than the rind a value in the cold storage. There was a negative relationship between TA and maturation index in all conditions in Washington Navel, and all conditions except the 1st and the 4th months in the natural conditions and the 1st month in the cold storage in Frost Navel. Fruit could be stored for 5 months in the natural conditions and 3 months in the cold storage without losing much quality.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32907524&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/226
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bb_fatih_ozdemir_abstract.pdf44.91 kBAdobe PDFView/Open
bb_fatih_ozdemir_ozet.pdf93.69 kBAdobe PDFView/Open
bb_fatih_ozdemir_tez.pdf1.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.