Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2157
Title: Adanada eğitim araştırma hastanelerinin yoğun bakım hemşirelerinde hastane enfeksiyonları bilgi düzeyi
Other Titles: Knowledge about nozocomial infections of nursesworking in intensive care in training and research hospitals in adana
Authors: Aytaç, Necdet
Naharcı, Handan
Öztunç, Gürsel
TR5056
TR45472
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Keywords: Hastane Enfeksiyonu
Hemşirelik
Yoğun Bakım Ünitesi
Nozocomial İnfection
Nursing
Intensive Care Unit
Issue Date: 2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Citation: Aytaç, N., Naharcı, H., Öztunç, G.(2008).Adanada eğitim araştırma hastanelerinin yoğun bakım hemşirelerinde hastane enfeksiyonları bilgi düzeyi.Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,9(3),9-15.
Abstract: Hastane enfeksiyonları (HE) gelismis ve gelismekte olan ülkelerde önemli mortalite, morbidite ve artan tedavi maliyeti nedeni olarak sıklıkla karsımıza çıkmaktadır. Hastane enfeksiyonlarının en sık görüldügü alanlardan olan yogun bakımünitelerinde çalısan hemsirelerin hastane enfeksiyonlarını hızlandıran nedenleri ve etkili önlemleri bilmesi ve bu bilgileri dogrultusunda gerekli önlemleri alması beklenir. Arastırmamız yogun bakım ünitelerinde çalısan hemsirelerin HE'nın önlenmesinde etkili olan önlemlere iliskin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacı ile gerçeklestirilmistir. Tanımlayıcı olan planlanan arastırmamız Baskent Üniversitesi Adana Arastırma ve Uygulama Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ile T.C. Saglık Bakanlıgı Adana Numune Egitim ve Arastırma Hastanesinin yogun bakım ünitelerinde çalısan ve arastırmaya katılmayı kabul eden 210 hemsireye anket formu uygulanarak,Mayıs 2005 tarihinde yapılmıstır. Katılan hemsirelerin yas ortalamasının 26.6±3.8 oldugu, %42.9'unun Baskent Üniversitesi hastanesinde çalıstıgı, %31.9'unun Saglık Meslek Lisesi mezunu oldugu, mesleki deneyim yılı ortalamasının 5.66±4.75 oldugu, %63.3'ünün hastane enfeksiyonu ile ilgili egitim aldıgı, %30'nun Hepatit B Virüs asılarını yaptırmadıgı, %69.6'sının hastane enfeksiyonunun tanımını, %85.2'inin en sık rastlanan hastane enfeksiyonlarını bildigi, %84.8'inin HE önlenmesinde mutlaka uygulanması gereken önlem olarak el yıkamayı gördügü, çalısma süresi arttıkça dogru yanıt sayısının arttıgı, %84.8'sinin 11-16 soruyu dogru yanıtladıkları, en fazla 17 soruya dogru yanıt verenlerin (%15.7) ön lisans mezunu hemsireler oldugu görülmüstür. Çocuk yogun bakım ve acil ünitesinde çalısan hemsirelerin dogru yanıt sayılarının daha fazla oldugu ve hastane enfeksiyonu önleme konusunda egitim almayanlarındogru yanıt sayılarının anlamlı olarak düsük oldugu saptanmıstır Hemsirelerin HE hakkında bilgilerinin orta düzeyde oldugu ve hizmet içi egitimlerle bilgilerinin artırılması gerekliligi saptanmıstır. Hemsirelere ise girislerde oryantasyon egitimi konuları içinde ve hizmet içi egitimlerde HE'ları öncelikli olarak yer alması saglamalıdır.
The aim of this research was carried in order to specify the knowledge off nurses working in intensive care units of hospitals in Adana province about the measures effective in preventing nozocomial infections. : Our research which was designed as descriptive and carried out between 1 and 31 May 2005, included 210 nurses who works in the intensive care units ofAdana Research and Practice Hospital of Baskent University, Balcalı Hospital of Çukurova University Faculty of Medicine and Adana Numune Training and Research Hospital of Turkish Ministry accepted to fill the questionnaire forms about their socio demographical situations and knowledge level about nozocomial infctions, after getting permissions the hospital managements. The average age of the nurses was 26.6±3.8, 42.9% working in Baskent University Hospital, 33.4% were graduates of Health High School, average professional experience was 5.66±4.75 years, 63.3% had been trained about nozocomial infections, 69.6% knew the definition of nozocomial infections, 85.2%knew the most frequent nozocomial infections, 84.8% considered washing hands as the maesure absolutely required, 84.8% answered 11 to 16 questions correctly, 68.7% of the nurses who answered maximum 17 questions and more correctly were graduares of colleges. As a result of this research, it was revealed that, in general, the knowledge of the nurses working in intensive care units, on nozocomial infections, was of intermediate level and needed to be improvedmore some aspects.
URI: http://meandrosmedicaljournal.org/article_9453/Knowledge-About-Nozocomial-Infections-Of-Nursesworking-In-Intensive-Care-In-Training-And-Research-Hospitals-In-Adana
http://hdl.handle.net/11607/2157
ISSN: 2149-9063
Appears in Collections:2008 Cilt 9 Sayı 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9-15.pdfMakale Dosyası105.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.