Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2150
Title: Bazal ganglionlarda bilateral intraserebral hemoraji:bir olgu sunumu
Other Titles: Bilateral intracerebral hemorrhage of basal ganglion: a case report
Authors: Gül, Sebahat Canpolat
Coşkun, Özlem
Tunç, Tuğba
Kocatürk, Özcan
TR168942
TR165901
TR112684
Saglık Bakanlıgı Ankara Egitim ve Arastırma Hastanesi, 1. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
Keywords: Bilateral Bazal Ganglion Hemorajisi
Hipertansiyo
Diabetes Mellitus
Bilateral Basal Ganglion Hemorrhage
Hypertension
Diabetes Mellitus
Issue Date: 2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Citation: Gül, S.Canpolat., Coşkun, Ö., Tunç, T., Kocatürk, Ö.(2008). Bazal ganglionlarda bilateral intraserebral hemoraji:bir olgu sunumu. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,9(2),35-37.
Abstract: Serebral kanamanın en sık gözlendigi bölgeler putamen, temporal lob, parietal lob veya frontal lobların santral maddesi, thalamus, serebllar hemisfer ve beyin sapında ponstur. Bazal ganglionlar hipertansiyona baglı intraserebral hemorajinin (ISH) en yaygın gözlendigi bölgedir. Etyolojisinde hipertansiyon, vasküler anomaliler, vaskülopatiler, hematolojik bozukluklar, tümörler, antikoagülanlar, ilaçlar rol oynar. Bilateral intraserebral hemoraji (BIH) gelisiminde hipertansiyondan baska metanol intoksikasyonu, etilen glikol intoksikasyonu, neonatal asfiksi, migren ve hiperglisemik hiperosmolar koma ile iliskili vakalar da bildirilmistir. Hipertansiyona baglı olarak bilateral bazal ganglion kanaması az rastlanılan bir tablodur. Bu olgu sunumunda, sol hemiparezisi olan, risk faktörü olarak hipertansiyon ve diabeti bulunan ve hipertansiyona baglı bilateral intraserebral hemoraji gelisen bir hastadan bahsedecegiz.
Cerebral hemorrhages are mainly seen in the area of the central matter of putamen, temporal lobe, parietal lobe or frontal lobe, thalamus, cerebellar hemisphere and pons in the brainstem. Hypertension related intracranial hemorrhages are most commonly seen in basal ganglia. The etiology of the hemorrhages are hypertension, vascular anomalies, vasculopaties, hematological disease, tumors, anticoagulant drugs. Besides hypertension, methanol or ethylene glycol intoxication, neonatal asphyxia, migraine and hyperglycemic hyperosmolar coma are also related with this condition. In this case report we discuss a patient with hypertension and diabetes mellitus who developed bilateral intracerebral hemorrhages of the basal ganglia.
URI: http://meandrosmedicaljournal.org/article_9469/Bilateral-Intracerebral-Hemorrhage-Of-Basal-Ganglion-A-Case-Report
http://hdl.handle.net/11607/2150
ISSN: 2149-9063
Appears in Collections:2008 Cilt 9 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
35-37.pdfMakale Dosyası96.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.