Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/215
Title: Beyaz peynirlerde escherichia coli O157:H7 serotipinin araştırılması
Other Titles: The investigation of escherichia coli O157:H7 serotype in white cheeses
Authors: Tan, Tolga
Sarı, H. Ayla
TR122134
Keywords: Mikrobiyoloji
Microbiology
Peynir
koliform bakteriler
E. coli
E. coli O157 : H7
Cheese
Coliform Bacteria
Issue Date: 1-Jan-2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Beyaz Peynirlerde Escherichia coli O157:H7 Serotipinin Araştırılması Bu araştırma, Aydın ilinin farklı yerlerinden (köy pazarları, mandıralar ve marketler) alınan 100 beyaz peynir örneğinden enterohemarajik Escherichia coli O157: H7 suşunun izolasyonu amacıyla yürütüldü. Çalışmada, ön zenginleştirmeye tabi tutulan peynir örneklerinden 4-methylumbelliferyl-ß-D-glucuronide (MUG) içeren laurly sulphate tryptose broht (LSTB)'a ekimler yapıldı ve 82 adet peynir örneğinden üreme tespit edildi. Üreme görülen örneklerden sorbitol mcconkey agar (SMAC)'a yapılan ekimler sonucu 16 adet peynir numunesinde renksiz ve orta büyüklükte koloniler gözlendi. Kolonilerin mikroskobik muayenesi sonucu 11 adet peynir örneğinde hareketli etkenler tespit edildi. Bu 11 adet peynir örneğinin 5'i indol pozitif bulundu. E. coli O157:H7'nin varlığını teyit edilebilmesi amacıyla 5 adet indol pozitif numunenin latex aglütinasyon testi yapıldı ve hiçbir numunenin aglütinasyon meydana getirmediği gözlendi. Peynir numunelerinde 82 koliform bakteri bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, 62 adet peynir numunesinde fekal orijinli E. coli saptandı. Alınan peynir örneklerinin hiç birinde fekal orijinli bir etken olan E. coli O157:H7 suşu izole edilemedi. Ancak, satılan peynirlerin koliform ve fekal E. coli gibi hijyen indikatörü mikroorganizmalarla kontaminasyon düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler tebliğinde bildirilen düzeylerin üzerinde olduğu ve peynirin tüketici sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanısına varıldı. The Investigation of Escherichia coli O157:H7 Serotype in White Cheeses. This research has been carried out for the purpose of insulating enterohemorrhagic Escherichia coli O157: H7 strains in 100 white cheese samples obtained from different places (village market places, milking barns and stores) of Aydın province. Culture is applied to laurly sulphate tryptose broht (LSTB) which contained 4-methylumbelliferyl-ß-D-glucuronide of the cheese samples which are subjected to fortification during the study and fertility is determined in 82 of the cheese samples. As a result of culture application to the sorbitol mcconkey agar (SMAC), of the samples in which the fertilization is determined, colorless and medium size colonies observed in 16 cheese sample. As a result of the microscopic examination of the colonies, active factors are determined in 11 cheese sample. 5 of these 11 samples found to be indole positive. Latex agglutination test applied to these 5 indole positive samples in order to confirm the existence of E. coli O157:H7 and it has been observed that none of the samples produced agglutination. It has been determined that cheese samples contained 82 coliform bacteria. Furthermore, fecal origin E. coli is detected in 62 cheese samples. No E. coli O157:H7 strain, which is a fecal origin factor, in any of the cheese samples can be insulated. However, it has been determined that contamination levels, of the cheese being sold, with the hygene indicator microorganisms such as coliform and fecal E. coli are exceeding the levels set forth by the communiqué of the Turkish Food Codex Microbiological Criteria and may create risks for the customer health.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32902154&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/215
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ayla_SARI_en.pdf11.4 kBAdobe PDFView/Open
Ayla_SARI_ozet_tr.pdf21.14 kBAdobe PDFView/Open
Ayla_SARI_tez.pdf424.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.