Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2129
Title: Muğla merkez köylerindeki bir grup ilköğretim okulu öğrencisinde Serum lipid profili ve obezite taraması
Other Titles: Serum lipid profile and obesity scanning of a group of primary school students in central villages of mugla province
Authors: Arı, Zeki
Süzek, Hüseyin
TR2635
TR145732
Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı
Keywords: Lipidler
Obezite
Okul Çocukları
Vücut Kitle İndeksi
Lipids
Obesity
School-Age Children
Body Mass Index
Issue Date: 2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Citation: Arı, Z., Süzek, H.(2008). Muğla merkez köylerindeki bır grup ilköğretim okulu öğrencisinde Serum lipid profili ve obezite taraması. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,9(2),11-16.
Abstract: Vücutta yag dokusunun asırı artmasına obezite denir. Obezite; bütün yas gruplarında, ırk ve etnik gruplarda görülen yaygın bir saglık problemi olup, 20. yüzyılda eriskinlerde oldugu kadar çocuklarda da büyük bir saglık sorunu olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu çalısma, Mugla'nın merkez köylerindeki 7-15 yas arası ilkögretim okulu ögrencilerinde lipid profili ve obezite durumunu belirlemek amacıyla yapılmıstır. Bu çalısmada;Mugla'nın 9 merkez köyündeki ilkögretim okullarında okuyan toplam 231(112 kız, 119 erkek) ögrencinin yas, cinsiyet, boy ve kilo bilgileri toplandı, vücut kitle indeksleri(VKI) hesaplandı ve açlık kanları alınarak enzimatik-kolorimetrik yöntemle Total Kolesterol(TK), Trigliserid(TG), HDL-, LDL- ve VLDL-Kolesterol (HDL, LDL,VLDL, sırasıyla) ölçümleri yapıldı. Sonuçlar; tüm ögrencilerin %6.5'inin zayıf (VKI<=5), %69.3'ünün normal (VKI=5-85), %11.2'sinin fazla kilolu (VKI=85-95) ve %13.0'ünün obez (VKI>=95) oldugunu gösterdi.Kız ve erkek gruplar arasındaVKI yönünden önemli fark yoktu (p>0.05). Yapılan hesaplamalarda, tüm lipid parametreleri (TK,TG,HDL,LDL,VLDL) için kız ve erkek gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamadı (p>0.05). Serum lipid parametrelerinin VKI'ne göre yapılan karsılastırmalarında; TG ve VLDL degerlerinin zayıf grupta, TK ve LDL degerlerinin ise normal grupta diger gruplara göre daha düsük oldugu (her ikisi için de p<0.05) bulundu. Zayıf grubun HDL degerleri, diger gruplara göre istatistiksel bakımdan önemli derecede yüksek idi (p<0.01)AyrıcaTVizlerken bir seyler atıstıran çocuklarınTKdüzeyleri, yemeyen çocuklara göre daha yüksek bulunurken (p<0.05), diger parametrelerdeki fark istatistiksel açıdan önemsizdi (p>0.05). Yanlıs beslenme alıskanlıklarına ve sedanter yasam kosullarına baglı olarak gelisen obeziteye paralel sekilde kan lipid parametrelerinde de olumsuz degisiklikler meydana gelmektedir. Çocukluk döneminde gelisen bu olumsuz tablo düzeltilmedigi takdirde, obeziter yapı yasamın ileriki yıllarına da tasınmakta ve buna baglı saglık sorunları giderek artmaktadır.
Obesity is referred to as an excessive increase in lipid tissue of body. This study was aimed to determine lipid profile and obesity-related conditions of primary school students between ages 7 and 15 in central villages of Mugla Province. In the present study, age, sex, height and weight demographics of 231 (112 girls, 119 boys) students attending primary schools located in 9 central villages of Mugla Province were gathered, their body mass indexes (BMI) were calculated, and total cholesterol (TC), triachylglicerol (TG), and HDL-, LDL-, and VLDL-Cholesterol levels were measured in fasting blood samples. Of all students, 6.5% were lean (BMI<=5), 69.3% were normal (BMI=5-85), 11.2% were overweight (BMI=85-95) and 13.0 were obese (BMI>=95). There was no significant difference between girls and boys with respect to the BMI (p>0.05). No statistically significant difference could be found between groups of girls and boys in any of the lipid parameter (TC,TG,HDL,LDL,VLDL) calculations (p>0.05). It was found that TG and VLDL values were relatively low in lean group, however TC and LDL values were lower in normal group in comparison with those of the other groups (for both p<0.05). There was no significant difference between groups concerning HDL-C (p>0.05). Moreover, whereas TC levels of children, who snack while watching television were found to be higher than those of children who do not snack (p<0.05), the difference between other parameters was statistically insignificant (p>0.05). Because of wrong dietary habits and sedentary life, obesity developes followed by blood lipid abnormalities. If these are not corrected in childhood obesity will result in increasingly serious health problems.
URI: http://meandrosmedicaljournal.org/article_9463/Serum-Lipid-Profile-And-Obesity-Scanning-Of-A-Group-Of-Primary-School-Students-In-Central-Villages-Of-Mugla-Province
http://hdl.handle.net/11607/2129
ISSN: 2149-9063
Appears in Collections:2008 Cilt 9 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11-16 (1).pdfMakale Dosyası93.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.