Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/1954
Title: | Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi |
Other Titles: | İnvestigation of the effects of frequent hazelnut consumption on serum Na, K, Cl, Fe, Ca levels and hemostatic parameters |
Authors: | Alturfan, Ebru Emekli Kaşıkçı, Emel Gülal, Emine Yarat, Ayşen Eren, Nezaket TR117540 TR6018 Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı |
Keywords: | Fındık Serum Mineraller Hematolojik Parametreler Hazelnut Minerals Hematological Parameters |
Issue Date: | 2009 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi |
Citation: | Alturfan, E. E., Kaşıkçı, E., Gülal, E., Yarat, A., Eren, N. (2009). Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 27-31. |
Abstract: | AMAÇ: Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen, 'Corylus avellana' cinsinden olan fındık; E vitamini, niasin,
kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) gibi mineralleri içeren önemli bir besin olup son yıllarda
fındığın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkileri çesitli çalısmalarda gösterilmistir. Amacımız
literatürde sık fındık tüketimi olarak belirtilen miktardaki fındığın 7 gün boyunca tüketiminin serum sodyum
(Na), klor (Cl), demir (Fe), K ve Ca düzeylerine ve lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, fibrinojen gibi
hematolojik parametreler üzerine etkisini incelemekti.
GEREÇ ve YÖNTEMLER: 25 sağlıklı bireyin gönüllü olarak 7 gün boyunca günde ortalama 20 g fındık
yemesi sağlandı. Diyet kısıtlaması yapılmadı. Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişiler ayrı ayrı
değerlerlendirildi. Fındık tüketimi öncesi ve sonrasında sabah açlık kan örnekleri alındı. Serum parametreleri
747 Hitachi otoanalizöründe Roche kitleri, hematolojik testler ise BCS tam otomatik koagulometre ve Dade-
Behring kitleri kullanılarak tayin edildi.
BULGULAR: Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişilerde, 7 günlük düzenli fındık tüketiminden sonra
serum Na, Cl, Ca değerleri anlamlı derecede azalırken, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) anlamlı derecede
arttı. Yedi günlük düzenli fındık tüketimi sonucu, fındık tüketme alışkanlığı olmayanlarda hemoglobin ve
hematokrit değerleri azalırken, fındık tüketme alışkanlığı olanlarda fibrinojen değerlerinde anlamlı artış
götürüldü.Ancak bütün bu değişimler normal sınırlar içindeydi.
SONUÇ: Fındığın, kan lipidleri dışında, hemostatik sistem ve mineral dengesi üzerine etkilerini inceleyen uzun
dönemli çalışmalar, ülkemizde yaygın olarak yetişen ve tüketilen bu besin maddesinin etkilerinin açığa çıkmasını
sağlayacaktır. OBJECTIVE: Hazelnut (Corylus avellana) widely raised and used in Turkey, is an important source of vitamin E, niacin, calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K). Recently, beneficial effects of hazelnut consumption in the prevention of cardiovascular diseases have been shown in several studies. Our aim was to investigate the effects of frequent hazelnut consumption on serum sodium (Na), K, chloride (Cl), iron (Fe) and Ca levels and hematological parameters such as leucocyte, eritrocyte, hemoglobin, hematocrit and fibrinogen levels. MATERIAL and METHODS: 25 volunteer healthy subjects were advised to eat 20 g/day hazelnut for 7 days without diet restriction. Subjects that consume nut habitually and non-consumers were evaluated separately. Fasting blood samples prior and after hazelnut consumption were taken. Blood parameters were analyzed using Roche kits in 747 Hitachi autoanalyzer, and hematological analysis were determined using Dade-Behring kits in BCSautomatic coagulometer. RESULTS: Hazelnut consumption, decreased serum Na, Cl, Ca and increased total iron binding capacity in hazelnut consumers and non-consumers. At the end of 7 days, hemoglobin and hematocrit levels decreased in non-consumers and fibrinogen levels were increased in hazelnut consumers. However all these changes were in normal limits. CONCLUSION: Studies on the effects of hazelnut consumption on hematological parameters and mineral balance may enlighten the effects this nutrient widely raised and consumed inTurkey. |
URI: | http://meandrosmedicaljournal.org/article_9422/Investigation-Of-The-Effects-Of-Frequent-Hazelnut-Consumption-On-Serum-Na-K-Cl-Fe-Ca-Levels-And-Hemostatic-Parameters http://hdl.handle.net/11607/1954 |
ISSN: | 2149-9063 |
Appears in Collections: | 2009 Cilt 10 Sayı 2 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.