Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1954
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAlturfan, Ebru Emekli-
dc.contributor.authorKaşıkçı, Emel-
dc.contributor.authorGülal, Emine-
dc.contributor.authorYarat, Ayşen-
dc.contributor.authorEren, Nezaket-
dc.date.accessioned2016-02-18T14:15:08Z-
dc.date.available2016-02-18T14:15:08Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationAlturfan, E. E., Kaşıkçı, E., Gülal, E., Yarat, A., Eren, N. (2009). Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 27-31.tr_TR
dc.identifier.issn2149-9063-
dc.identifier.urihttp://meandrosmedicaljournal.org/article_9422/Investigation-Of-The-Effects-Of-Frequent-Hazelnut-Consumption-On-Serum-Na-K-Cl-Fe-Ca-Levels-And-Hemostatic-Parameters-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1954-
dc.description.abstractAMAÇ: Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen, 'Corylus avellana' cinsinden olan fındık; E vitamini, niasin, kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) gibi mineralleri içeren önemli bir besin olup son yıllarda fındığın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkileri çesitli çalısmalarda gösterilmistir. Amacımız literatürde sık fındık tüketimi olarak belirtilen miktardaki fındığın 7 gün boyunca tüketiminin serum sodyum (Na), klor (Cl), demir (Fe), K ve Ca düzeylerine ve lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, fibrinojen gibi hematolojik parametreler üzerine etkisini incelemekti. GEREÇ ve YÖNTEMLER: 25 sağlıklı bireyin gönüllü olarak 7 gün boyunca günde ortalama 20 g fındık yemesi sağlandı. Diyet kısıtlaması yapılmadı. Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişiler ayrı ayrı değerlerlendirildi. Fındık tüketimi öncesi ve sonrasında sabah açlık kan örnekleri alındı. Serum parametreleri 747 Hitachi otoanalizöründe Roche kitleri, hematolojik testler ise BCS tam otomatik koagulometre ve Dade- Behring kitleri kullanılarak tayin edildi. BULGULAR: Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişilerde, 7 günlük düzenli fındık tüketiminden sonra serum Na, Cl, Ca değerleri anlamlı derecede azalırken, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) anlamlı derecede arttı. Yedi günlük düzenli fındık tüketimi sonucu, fındık tüketme alışkanlığı olmayanlarda hemoglobin ve hematokrit değerleri azalırken, fındık tüketme alışkanlığı olanlarda fibrinojen değerlerinde anlamlı artış götürüldü.Ancak bütün bu değişimler normal sınırlar içindeydi. SONUÇ: Fındığın, kan lipidleri dışında, hemostatik sistem ve mineral dengesi üzerine etkilerini inceleyen uzun dönemli çalışmalar, ülkemizde yaygın olarak yetişen ve tüketilen bu besin maddesinin etkilerinin açığa çıkmasını sağlayacaktır.tr_TR
dc.description.abstractOBJECTIVE: Hazelnut (Corylus avellana) widely raised and used in Turkey, is an important source of vitamin E, niacin, calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K). Recently, beneficial effects of hazelnut consumption in the prevention of cardiovascular diseases have been shown in several studies. Our aim was to investigate the effects of frequent hazelnut consumption on serum sodium (Na), K, chloride (Cl), iron (Fe) and Ca levels and hematological parameters such as leucocyte, eritrocyte, hemoglobin, hematocrit and fibrinogen levels. MATERIAL and METHODS: 25 volunteer healthy subjects were advised to eat 20 g/day hazelnut for 7 days without diet restriction. Subjects that consume nut habitually and non-consumers were evaluated separately. Fasting blood samples prior and after hazelnut consumption were taken. Blood parameters were analyzed using Roche kits in 747 Hitachi autoanalyzer, and hematological analysis were determined using Dade-Behring kits in BCSautomatic coagulometer. RESULTS: Hazelnut consumption, decreased serum Na, Cl, Ca and increased total iron binding capacity in hazelnut consumers and non-consumers. At the end of 7 days, hemoglobin and hematocrit levels decreased in non-consumers and fibrinogen levels were increased in hazelnut consumers. However all these changes were in normal limits. CONCLUSION: Studies on the effects of hazelnut consumption on hematological parameters and mineral balance may enlighten the effects this nutrient widely raised and consumed inTurkey.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectFındıktr_TR
dc.subjectSerumtr_TR
dc.subjectMinerallertr_TR
dc.subjectHematolojik Parametrelertr_TR
dc.subjectHazelnuttr_TR
dc.subjectMineralstr_TR
dc.subjectHematological Parameterstr_TR
dc.titleKısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesitr_TR
dc.title.alternativeİnvestigation of the effects of frequent hazelnut consumption on serum Na, K, Cl, Fe, Ca levels and hemostatic parameterstr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR117540tr_TR
dc.contributor.authorIDTR6018tr_TR
dc.contributor.departmentMarmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalıtr_TR
dc.identifier.volume10tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage27tr_TR
dc.identifier.endpage31tr_TR
Appears in Collections:2009 Cilt 10 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27-31.pdfMakale Dosyası78.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.