Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1899
Title: Aripiprazol’a bağlı parkinsonizm: iki olgu sunumu
Other Titles: Aripiprazole-ınduced parkinsonism: report of two cases
Authors: Akpınar, Çetin Kürşat
Doğru, Hakan
Aygün, Dursun
Bolat, Necdet
TR157024
TR3350
TR157185
Vezirköprü Devlet Hastanesi, Nöroloji Anabilim Dalı
Keywords: Antipsikotik
Aripiprazol
Parkinsonizm
Yan Etki
Antipsychotic
Aripiprazole
Parkinsonism
Side Effect
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Citation: Akpınar, Ç.K.,Doğru, H.,Aygün, D.,Bolat, N. (2015). Aripiprazol’a bağlı parkinsonizm: iki olgu sunumu. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 124-127. http://dx.doi.org/10.4274/meandros.1812
Abstract: treatment of psychosis related to schizophrenia, depression, bipolar disorder, and Parkinson’s disease. Well-documented side effects associated with the use of aripiprazole include insomnia, anxiety, headache, nausea, vomiting, and somnolence. Aripiprazole is associated with infrequent extrapyramidal side effects. Parkinsonism is caused by some drugs that block dopamine receptors. The sign of drug-induced parkinsonism (DIP) has a subacute onset and the clinical picture is usually dominated by akinetic-rigid symptoms. The symptoms of parkinsonism generally disappear within a few months after cessation of the drug. Aripiprazole, a dopamine system stabilizer, has fewer extrapyramidal side effects than typical antipsychotics. In this paper, we present two cases of aripiprazole-induced parkinsonism.
Aripiprazol şizofreni tedavisinde onaylanmış, bipolar bozukluk tedavisinde etkili olan ikinci jenerasyon bir atipik antipsikotiktir (1). Nöroleptik ve antiemetik gibi santral sinir sistemini bloke eden ilaçlara bağlı olarak, parkinsonizm, tardif diskinezi, tardif distoni, akatizi, myoklonus ve tremor gibi hareket bozuklukları ortaya çıkmaktadır (2). Bunlar içinde en sık görüleni ilacın indüklediği parkinsonizmdir (İİP). Olgular klinik olarak idiyopatik parkinson hastalığına (İPH) çok benzediğinden, yanlışlıkla İPH tanısı alıp, tedavi başlanabilmektedir (3). Aripiprazolün bilinen en sık yan etkileri baş ağrısı, uykusuzluk,anksiyete, bilinç değişikliği, bulantı ve kusmadır (4). Atipik antipsikotiklerin tipik nöroleptiklere göre daha az ekstrapiramidal yan etki profiline sahip olduğu öne sürülmektedir. Literatürde aripiprazol ilişkili parkinsonizm ile ilişkili yazı son derece azdır ve olgu sunumları şeklindedir. Bu yazıda aripiprazole bağlı parkinsonizm gelişen iki olgu sunulmuştur.
URI: http://meandrosmedicaljournal.org/makale_10303/Aripiprazola-Bagli-Parkinsonizm-Iki-Olgu-Sunumu
http://hdl.handle.net/11607/1899
ISSN: 2149-9063
Appears in Collections:2015 Cilt 16 Sayı 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
124-127.pdfMakale Dosyası267.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.