Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1816
Title: Göz içi lensleri ve sınıflandırılması
Other Titles: Intraocular lens and classification
Authors: Özbağçıvan, Mehmet
Kocatürk, Tolga
Çakmak, Harun
TR139292
TR168540
TR180127
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Anabilim Dalı
Keywords: Katarakt
Göz İçi Lensler
Sınıflandırma
Cataract
Classification
Lenses İntraocular
Issue Date: 2014
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Citation: Özbağçıvan, M., Kocatürk, T., Çakmak, H. (2014). Göz içi lensleri ve sınıflandırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), 110-113. http://dx.doi.org/10.5152/adutfd.2015.1829
Abstract: Göz içi lensleri (GİL’ler) katarakt cerrahisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Katarakt cerrahisindeki gelişmelere paralel olarak GİL’lerde yenilikler görülmektedir. Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte, çok sayıda GİL kullanıma sunulmuştur. Katarakt cerrahisi sonrası uzak görmenin yanında, yakın görmenin ve astigmatizmanın da düzeltilmesi amaçlanmaktadır, bu da yeni tür GİL’ler ile mümkün olmaktadır. Hastalar GİL’ler hakkında bilgilendirilmelidir. Hastaların beklentileri öğrenilip, ne ile karşılaşacakları kendilerine detaylı olarak anlatılmalıdır. Cerrahın da bu konuda bilgili ve deneyimli olması, cerrahi öncesi hazırlık sürecinde, hastanın beklentilerine yönelik GİL tercihi açısından da önemlidir. Günümüzde çok çeşitli GİL’ler ticari olarak bulunabilmektedir. Bilindiği üzere GİL’leri sınıflamak oldukça güçtür. Derlememizde farklı özelliklere sahip GİL’leri sınıflandırmaya yönelik bir yaklaşım sunmaya çalıştık. Sınıflama yapılırken öncelikle optik özelliklerine göre sınıflarken bu gruba dahil olmayan lensleri ise fiziksel özellikleri ve yerleştirildikleri yer gibi diğer özelliklerine göre sınıflandırdık. Optik özelliklerine göre monofokal, multifokal, torik ve akomodadif özelliklere göre bir ayrım yaptık. Diğer özelliklerine göre ise kromoforlu, sferik, asferik, ön kamara lensleri, iris kıskaçlı gibi lenslere yer verdik. Biz sınıflamayı sade tutmaya çalıştık ve anlaşılabilir olmasına önem verdik. Ancak unutulmamalıdır ki her geçen gün teknolojik gelişmelerle birlikte bu sınıflandırma değişebilir ve yeni GİL’ler eklenebilir. Bu derlemede son zamanlarda pratikte daha çok kullanılmaya başlanılan yeni GİL’ler ve sınıflandırılmaları anlatıldı.
Intraocular lenses (IOLs) take a vital part in cataract surgery. Together with the developments in cataract surgery, innovations are seen in IOLs. After cataract surgery the aim is to correct near visual acuity and astigmatism besides distant vision, this can be possible with new generation IOLs. The patients need to be informed about IOLs. Expectations of patients must be learnt, and possible outcomes should be explained them in detail. Surgeon‘s experience and information is important in preoperative preparation period and in decision of IOL according to patient needs. Today numerous IOLs are commercially available. As is known, it is hard to classify IOLs. In this review, our effort was to bring in an approach to classify IOLs of different properties. While classifying IOLs, we kept optic properties in the forefront; but some IOLs have been classified according to their other properties such as physical properties and location of implantation. According to optic properties, we described monofocal, multifocal, toric and accomodative lenses. According to other properties, chromophore, spheric, aspheric, anterior chamber and iris-claw IOLs are discussed. We tried to keep the classification simple and easy to understand. But, one should keep in mind that with recent technologic developments this classification may change and new IOLs may be added. In this review, it was mentioned about IOLs which are started to use more frequently in opthalmology pratice and their classifications.
URI: http://meandrosmedicaljournal.org/article_9152/Intraocular-Lens-And-Classification
http://hdl.handle.net/11607/1816
ISSN: 2149-9063
Appears in Collections:2014 Cilt 15 Sayı 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
110-3.pdfMakale Dosyası108.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.