Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1755
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBeyaz, Devrim-
dc.contributor.authorBilgin, Önder-
dc.date.accessioned2016-02-11T13:35:09Z-
dc.date.available2016-02-11T13:35:09Z-
dc.date.issued2014-01-01-
dc.date.submitted2014-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=52913538&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1755-
dc.description.abstractAflatoksinler; özellikle Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus mantarları tarafından üretilen karsinojenik, teratojenik, mutajenik ve toksijenik etkileri olan bir grup mikotoksindir. Bu çalışmada yaz ve kış mevsimlerinde ayrı olarak 30 inek, 30 koyun ve 30 keçi olmak üzere toplam 180 süt örneği aflatoksin M1 bakımından ELISA metodu ile incelenmiştir. Analizler sonucunda inek sütlerinin yaz mevsiminde 3’ünde (%10), kış mevsiminde 15’ inde (%50), koyun sütlerinin yaz mevsiminde 1’inde (%3.3), kış mevsiminde ise 5’inde (%16.6) aflatoksin M1 saptanmıştır. İncelenen keçi sütlerinin ise hiçbirinde aflatoksin M1 tespit edilememiştir. Yapılan değerlendirmede; inek sütlerinin 1’inde, koyun sütlerinin 1’inde saptananAFM1 düzeylerinin, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre kabul edilebilir aflatoksin M1 sınır değerinin üzerinde (> 50 ng/l) olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda kış mevsiminde elde edilen sütlerin yaz sütlerine nazaran aflatoksin M1 kontaminasyonunun daha yüksek olduğu belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractAflatoxins are a group of mycotoxin with potent carcinogenic, teratogenic, mutajenic and toxigenic effects, produced by certain species of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. In this study, 180 raw milk samples (30 cow, 30 sheep and 30 goat) analyzed in order to determine aflatoxin M1by using ELISA method in winter and summer seasons. The result of analyses showed thataflatoxin M1 was detected in 3 (10%) cow's milk samples analysedin summer season and 15 (50%) in winter; in 1 (3.3%) sheep milk in summer season and 5 (16.6%) in winter. No aflatoxin M1 were determined in any of the goat samples analysed. In 1 of cow milk and 1 of sheep milk samples, the toxin levels were found to be above theofficially reasonable limit value (>50 ng/l) recommended by Turkish Food Codex Regulation. As a result; the level of aflatoxin M1 contamination in milk samples collected in winter season was higher than those collected in summer season.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectİnek Sütütr_TR
dc.subjectKeçi Sütütr_TR
dc.subjectKoyun Sütütr_TR
dc.subjectAflatoksin M1tr_TR
dc.subjectELISAtr_TR
dc.subjectCow Milktr_TR
dc.subjectSheep Milktr_TR
dc.subjectGoat Milktr_TR
dc.subjectAflatoxin M1tr_TR
dc.titleİnek, koyun ve keçi sütlerinde yaz ve kış mevsimlerinde aflatoksin m1 düzeyinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetection of aflatoxin M1 levels in cow, sheep and goat milk in winter and summer seasonstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10056727.pdfYüksek Lisans Tezi772.46 kBAdobe PDFView/Open
ozet.pdfYüksek Lisans Tezi69.55 kBAdobe PDFView/Open
summary.pdfYüksek Lisans Tezi58.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.