Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1754
Title: Aydın ilindeki semt pazarlarında satışa sunulan beyaz, tulum ve lor peynirlerinde listeria monocytogenes ve salmonella spp varlığının araştırılması
Other Titles: An investigation on the presence of listeria monocytogenes and salmonella spp. in white, tulum and lor cheese sold on local open markets in Aaydin province
Authors: Göksoy, Ergün Ömer
Elmas, Songül
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Keywords: Listeria Monocytogenes
Salmonella Spp.
Peynir
Cheese
Issue Date: 1-Jan-2014
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada Aydın ilinde çeşitli pazarlardan toplanılan toplam 60 adet peynir örneği (20 beyaz , 20 tulum ve 20 lor peyniri) Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda örneklerin hiçbirinde Salmonella spp.’ye rastlanılmazken 1 adet tulum peyniri ve 2 adet lor peyniri örneklerinde L. monocytogenes saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda; peynir örneklerinin üretimi ve pazarlanması sırasında hijyenik koşullara yeterince dikkat edilmediği belirlenmiştir. Peynir örneklerinde listeriosis hastalığı etkeni olan Listeria monocytogenes’in bulunması çiftlikten sofraya gıda güvenliği uygulamalarına daha disiplinli bir şekilde uyulması gerektiğini ve peynirin halk sağlığı açısında ciddi riskler taşıyabileceğini ortaya koymaktadır.
In this study, a total of 60 cheese samples, (20 white cheese, 20 tulum cheese, 20 lor cheese) collected from various local open markets in Aydın province, were investigated in order to determine presence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp.. The results of microbiological analyses showed that no Salmonella spp. were encountered in any of the cheese samples investigated. One tulum cheese sample and two lor cheese samples were found to be contaminated with L. monocytogenes. As a result, it was concluded that microbiological quality of cheese samples generally poor due to inadequate hygienic conditions provided during production and marketing. Presence of L. monocytogenes causing listeriosis in cheese samples examined showed the importance of food safety protocols of from farm to fork approach and the public health risk caused by cheese.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=51971953&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1754
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ozet.pdfYüksek Lisans Tezi35.48 kBAdobe PDFView/Open
song+-l tez son1.pdfYüksek Lisans Tezi579.02 kBAdobe PDFView/Open
summary.pdfYüksek Lisans Tezi29.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.