Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/1632
Title: | Gıda izlenebilirliğinde bilişim teknolojisinin kullanımı: Aydın ili zeytin ve incir işletmeleri üzerine bir uygulama |
Other Titles: | The usage of information technologies in food traceability: An application on olive and fig enterprizes in the province of Aydın |
Authors: | Şenkayas, Hüseyin Çetin, Ayşenur Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,İşletme Anabilim Dalı |
Keywords: | Bilgi Teknolojileri Ürün İzlenebilirliği Gıda Zinciri Zeytin ve İncir İşletmeleri Aydın Information Technologies Food Traceability Food Chain Olive and Fig Enterprizes |
Issue Date: | 1-Jan-2014 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bilgi teknolojileri, tedarik zincirinin tüm süreçleri ve tüm elemanları için gerek
duyulan bilgilerin kaydedilip saklanmasını ve ihtiyaç anında kullanılmasını sağlayan
sistemlerden oluşur. Bilgi teknolojileri kullanımı, işletmeye, gelecekte işletme içinde ve
dışında ortaya çıkabilecek olan risklerin azaltılması hatta engellenmesinde yardımcı
olmaktadır.
Gıda sektöründe kullanılan bilgi teknolojilerinden en önemlisi ürün izlenebilirlik
sistemleridir. İşletmeler bu sistemi kullanarak, hem tüketici sağlığına tehdit
oluşturabilecek olan unsurları ortadan kaldırırlar hem de tedarik zinciri üyeleri ile olan
ilişkilerini güçlendirip, tedarik zinciri aşamalarında oluşabilecek olan riskleri en aza
indirirler.
Bu çalışmada, gıda izlenebilirlik sistemleri kullanımının sağlayacağı faydaları
belirlemek amacıyla, Aydın ilinde faaliyet gösteren zeytin ve incir işletmeleri ziyaret
edilerek izlenebilirlik sistemleri hakkında bilgi edinilmiş ve gelecek çalışmalara katkı
sağlaması açısından önerilerde bulunulmuştur. Bu doğrultuda, işletmelere izlenebilirlik
sistemleri ile ilgili sorular sorularak anket çalışması yapılmıştır. Görüşülen işletmelerin
ürün izlenebilirlik sistemi olarak manuel sistemleri ve barkod sistemlerini kullandıkları
belirlenmiştir. Ayrıca ürün izlenebilirlik sistemlerinin uygulanmasının masraflı olduğu
ve gereksiz görüldüğü fakat bu sistemlerin gıda güvenliği ve kalitesini desteklemesi,
mevcut müşteriyi kaybetmemeyi sağlarken yeni müşterilerde kazandırması gibi
işletmeye birçok fayda sağlayabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Information technologies consist of systems which help to record and protect information required for the whole supply chain processes and members and to provide this information when its needed. Information technologies help enterprizes to minimise and also avoid risks appeared within enterprizes and their environment. Product traceability system is the most important information technology used in food sector. By using this system, enterprizes remove factors caused threats to consumer’ s health and also minimise risks, which have probability to occur in supply chain processes, by strengthen their relationships with the supply chain members. In this study, information was obtained about the traceability systems of the olive and fig enterprizes in the province of Aydin through the visits made in order to determine the benefits of food traceability systems for enterprizes and some proposals were given so as to contribute to future studies. Therefore, a questionnaire was applied by asking some questions to enterprizes about their traceability systems. Its determined that manual systems and barkod systems are used by the enterprizes in the form of food traceability systems. Furthermore for the enterpizes, besides the application of food traceability systems are expensive and unnecessary, they have lots of benefits such as supporting the food safety and quality, gaining new customers without losing the existing ones. |
URI: | http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=51414050&idt=1 http://hdl.handle.net/11607/1632 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10046412.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 3.64 MB | Adobe PDF | View/Open |
Ayşenur Çetin - Abstract.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 101.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
Ayşenur Çetin - Özet.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 101.83 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.