Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1600
Title: Otel işletmelerinin yiyecek içecek bölümü çalışanlarında tükenmişlik sendromu: Kuşadası örneği
Other Titles: The burnout syndrome of food and beverage department employees in hotel: The case of Kuşadası
Authors: Çolakoğlu, Ülker
Kırkan, Meltem
Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
Keywords: Tükenmişlik Sendromu
Beş Yıldızlı Otel
Yiyecek ve İçecek Personeli
Burnout Syndrome
Five Star Hotel
Food and Beverage Personnel
Issue Date: 1-Jan-2014
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: "Burnout Sendromu" duygusal etkili durumlara uzun süre maruz kalınmasıyla karşımıza çıkan duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarının azalmasıyla ilişkili bir olgu olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı 5 yıldızlı otellerin yiyecek ve içecek personelinin tükenmişlik seviyelerini belirlemektir. Çalışma, Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde 2013 yılı Temmuz ile Ağustos ayları arasında 5 yıldızlı otellerde çalışan yiyecek ve içecek personeli üzerinde yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sırasıyla Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu çalışanların tükenmişlik seviyelerini ve mesleki tatminlerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen tüm verilerin SPSS 15.0 kullanılarak analizleri yapılmıştır. Geçerlilik analizi, Bağlantısız Örneklemler için T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi testi, katılımcılardan alınan bilgileri değerlendirmek ve analizleri değerlendirmede kullanıldı. Çalışmanın sonuçları, yiyecek ve içecek personelinin duygusal tükenmişlik seviyelerinin orta, duyarsızlaşma seviyelerinin yüksek ve kişisel yeterlilik düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu veriler göz önüne alındığında otel çalışanlarının genel tükenmişlik seviyelerinin orta derecede olduğu düşünülebilir. Bununla beraber yiyecek ve içecek bölümünde çalışan personelin ortalama tükenmişlik seviyeleri alt parametreleri arasında istatistiksel olarak farklılıklar olduğu ve bunların demografik özelliklerden ve çeşitli faktörlerden etkilendiği belirlenmiştir. Bu farklılıklara neden olan faktörler, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, işletmedeki çalışma şekli, çalışılan pozisyondaki çalışma süresi, çalışılan gün sayısı, günlük çalışma süresi, işletmede çalışma süresi ve iş değiştirmeyi isteğinin olup olmadığı şeklinde belirlenmiştir.
Burnout syndrome has been defined as a state of emotional exhaustion, depersonalisation, and a decreased sense of personal accomplishment caused by long term involvement in situations that are emotionally demanding. The aim of this study is to determine burnout level of food and beverage personnel in the 5 stars hotels. The study performed in 5 stars food and beverage personnel who work in Kusadasi-Aydin in 2013 between July and August. The Maslach Burnout Inventory and the Personel Information Form was used to assess burnout and job satisfaction respectively. All data obtained from surveys were analyzed by using SPSS 15.0. Reliability analysis, independent sample t- tests and one- way ANOVA tests were performed to analyze and evaluate data obtained from the questioners. The findings of the study indicated that food and beverage personnels’ level of emotional exhaustion was medium, depersonalization was high and personal accomplishment was high. In this respect it could be considered that hotel employees’ general level of burnout was medium. Beside this, a statistically meaningful variation was observed between food and beverage personnels’ average scores of burnout sub-dimensions according to demographic and variety of features; were differed statistically in the variables such as gender, marital status, educational level, the position in the business, time of position in the business, the number of working days per week, daily working hours, time of working in the business and the request for the changing job.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=51414792&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1600
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf52.05 kBAdobe PDFView/Open
ozet.pdf95.68 kBAdobe PDFView/Open
10041715_meltem kırkan_tez.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.