Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1554
Title: Farklı organik materyallerle karıştırılmış karasu kekinden vermikompost üretimi
Other Titles: Production of vermicompost from olive mill wastewater cake mixed with different organic materials.
Authors: Göçmez, Selçuk
Kaçar, Ali
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bölümü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
Keywords: Vermikompost
Eisenia Fetida
Kompost Solucanı
Zeytin Karasuyu Keki
Pamuk Çırçır Atığı
Cibre
N-Mineralizasyonu
C-Mineralizasyonu
Toprak Enzim Aktivitesi
Humifikasyon
Compost Earthworm
Olive Mill Wastewater Cake
Cotton Gin Waste
Grape Waste
Soil Enzyme Activity
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmanın konusu, Aydın ili ve çevresinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan zeytin (Olea europaea) bitkisinin, zeytinyağı üretimi amacıyla işlenmesi sonucu açığa çıkan zeytin karasu kekinin farklı organik materyallerle vermikompost işlemine tabi tutarak meydana gelen bazı kimyasal ve mikrobiyal aktivite özelliklerini incelemektir. Bu amaçla laboratuvar şartlarında bir vermikompost denemesi kurulmuştur. Karasu keki, diğer organik atıklarla (pamuk çırçır atığı, cibre ve ahır gübresi) kuru ağırlık olarak %15, %30, %45, %60 oranlarında karıştırılarak 90 gün boyunca Eisenia fetida türü kompost solucanları ile vermikompostlama işlemine tabi tutulmuştur. Deneme tesadüf parselleri deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemenin 30., 60. ve 90. günlerinde alınan örneklerde C ve N mineralizasyonlarının belirlenmesinin yanında humifikasyon indeksi, dehidrogenaz, alkalin fosfataz ve üreaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. 90. gün elde edilen vermikompostlarda C ve N mineralizasyonu ile enzim aktivitelerine ek olarak organik madde, toplam organik C, C:N oranı, pH, toplam tuz, N, P, K, B, Ca, Mg içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca 90 gün sonunda her polietilen kap içerisindeki solucanlar ayrılarak saf su ile yıkanıp tartımları yapılmış, solucan ve kokon (solucan yumurtası) sayısı belirlenmiştir. Deneme sonucundan %60 karasu keki miktarında solucanların aktifliğini koruduğu ve vermikompost işleminin gerçekleşebildiği belirlenmiştir. En yüksek enzim aktivitesi ise deneme genelinde %45 karasu keki miktarında saptandığı fakat karasuyun maksimum giderimini sağlamak öncelikli hedef olduğu için %60 karasu keki miktarının incelenen parametreler doğrultusunda vermikompost işleminde kullanılmasında bir sakınca olmadığı sonucuna varılmıştır.
The subject of this research is to examine some chemical and microbial activity characteristics of olive mill wastewater cake, to which vermicomposting process with some different organic materials is applied, that has been extracted from olive (Olea europaea) plant – which is intensively farmed in Aydın province and around it – in purpose of producing olive oil. In this purpose, a vermicomposting examination is established in laboratory conditions. The olive mill wastewater cake has been mixed with the other organic wastes (cotton gin waste, grape waste and barnyard manure) as dry weight at the ratios of %15, %30, %45, %60 and vermicomposting process has been applied with Eisenia fetida kind of compost worms for 90 days. The random test blocks were established in the test order and the number of frequency series was 3. while C and N mineralizations were identified in the samples that had been taken at the days of 30th, 60th, and 90th; humification index, dehydrogenase, alkaline phosphatase, and urease enzyme activities were identified. In the vermicomposts gained on 90th day; organic matter, total organic C, C:N ratio, pH, total salt, N, P, K, B, Ca, and Mg substances were identified in addition to C and N mineralizations and enzyme activities. In addition; after 90 days, the earthworms in each polyethylene cup were extracted, washed with pure water, weighed; and the number of worms and worm eggs was determined. From the result of the test, the fact that earthworms preserves their activity at %60 olive mill wastewater cake and vermicomposting process can be done at that rate has been determined. The highest enzyme activity has been measured at %45 olive mill wastewater cake in the whole test, but; because of the fact that the main purpose is to use the most of the olive mill wastewater cake, it has been concluded that there is no problem to use %60 olive mill wastewater cake during vermicomposting process.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=53247903&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1554
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf151.42 kBAdobe PDFView/Open
ÖZET.pdf128.16 kBAdobe PDFView/Open
Ali KAÇAR_YL.pdfYüksek Lisans Tezi1.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.