Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1525
Title: İncir iç çürüklüğüne karşı antagonist bakteriler ile biyolojik mücadele
Other Titles: Biological control of fig endosepsis with antagonistic bacteria
Authors: Benlioğlu, Kemal
Aksu Çatallık, Ümran
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bölümü, Fitopatoloji Anabilim Dalı
Keywords: Ficus Carica
İncir İç Çürüklüğü
Sarılop
İlek
Biyokontrol
Fusarium Spp
Fig Endosepsis
Issue Date: 1-Jan-2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Fusarium türlerinin neden olduğu “İncir İç Çürüklüğü” Türkiye’de incir meyvelerinde görülen en önemli hastalıklardan biridir. Bu çalışmada, Aydın ilinde İncir İç Çürüklüğü’ne neden olan Fusarium türlerine karşı dişi ve erkek incir meyvelerinden izole edilen antagonist bakterilerin in vitro ve in vivo koşullarda etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aydın ilinden (Bozdoğan, Nazilli ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu) toplanan hastalıklı erkek incir meyvelerinden Fusarium spp., sağlıklı erkek incir meyvelerinden de bakteriler izole edilmiştir. Saflaştırılan ve patojen bulunan Fusarium izolatları ITS1/ITS4 ve ef1/ef2 primerleri ile PCR analizi ve sonrasında baz dizileri belirnerek Gen Bankasında (NCBI) BLASTn analizi ile tanılanmıştır. Saflaştırılan toplam 138 bakteri izolatı içinde, 3 Fusarium (2 F. solani, 1 F. verticilloides) izolatına karşı ikili kültür testlerinde en yüksek engelleme zonu oluşturan 20 tanesi 16S rDNA ya özgü 27F/1390R primerleri ile PCR da çoğaltılarak tanılanmıştır. Seçilmiş olan 20 bakteri izolatının ilek arısı (Blastophaga psenes) çıkışına ve Fusarium verticilloides’e olan etkileri koparılmış erkek incir meyvelerinde testlenmiştir Çalışmalar sonunda izole edilen funguslar Fusarium solani (30), Fusarium proliferatum (15), Fusarium verticillioides (9), Fusarium sp. (13) olarak tanılanmıştır. Bahçe denemelerinde seçilen 4 bakteri izolatı ve prokloraz etkili maddeli bir ticari fungusit uygulanan ilek meyveleri kullanılarak Nazilli ilçesi Kızıldere köyünde Sarılop çeşidinden kurulu ticari bir incir bahçesinde ilekleme yapılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 7 karakter (4 bakteri + 1 fungusit+ 1 kontrol + 1 üretici koşulları) 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. İncir İç Çürüklüğü’ne karşı bakteri uygulamalarında Pseudomonas sp olarak tanımlanan (BB7-B4) den %72, Pantoea sp. (Boğa in 1) den % 63,23, Serratia sp. (Kaba ilek B2 ) %52,77, Pseudomonas sp. (BEB 10 B2T) den %42,77 etki elde edilmiştir. Bahçe denemesinde ticari fungisit (prokloraz) uygulaması İncir İç Çürüklüğü’ne karşı %34,31 oranında etkili bulunmuştur.
“Fig endosepsis” caused by Fusarium spp. is one of the most important diseases of fig fruits in Turkey. The study aims at determining in vitro and in vivo effectiveness of antagonistic bacteria isolated from male and female fig fruits against Fusarium spp causing Fig Endosepsis in Aydın Province. Fusarium spp was isolated from diseased caprifigs and bacteria were isolated from healthy caprifigs collected from Aydın province (Bozdoğan, Nazilli and Erbeyli Fig Research Institute). Pathoenicity of purified Fusarium isolates was evaluated on detached caprifig fruits and identified by PCR analysis with ITS1/ITS4 and ef1/ef2 primers, followed by sequencing and NCBI BLASTn analysis. Twenty out of 138 purified bacterial strains showing the highest inhibitory activity against 3 Fusarium isolates in dual culture tests were also identified by 16S rDNA sequencing after amplification of the gene by PCR with the primers 27F/1390R. Twenty selected bacterial strains were also tested for the effect on fig wasp (Blastophaga psenes) emergence and the pathogenicity of Fusarium verticilloides on detached caprifig fruits. At the end of study, 30 Fusarium strains were identified as Fusarium solani, 15 Fusarium proliferatum, 9 Fusarium verticillioides and 13 Fusarium sp. In the orchard experiments, caprifig fruits treated with 4 selected bacterial strains and one commercial fungicide (prokloraz) were used by pollination in a comercial fig (cv Sarilop) orchard of Kızıldere willage of Nazilli town. Experiments were conducted by using randomized-plot design 7 treatments (4 bacterium, 1 fungicide, 1 untreated control, 1 farmer condition) with 3 replicates. Orchard experiments resulted in decrease in the fig endosepsis by 72% from the application of Pseudomonas sp ((BB7-B4), 62.23% of Pantoea sp. (Boğa in 1), 52,77% of Serratia sp. (Kaba ilek B2 ), 42.77% of Pseudomonas sp. (BEB 10 B2T). Commercial fungicide (prokloraz) treatment showed 34.31% activity against fig endosepsis in the orchard experiment.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=52657941&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1525
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf76.25 kBAdobe PDFView/Open
ozet.pdf78.41 kBAdobe PDFView/Open
10060434.pdfYüksek Lisans Tezi1.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.