Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1449
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGöksoy, Ergün Ömer-
dc.contributor.authorOrhan, Ayşen-
dc.date.accessioned2016-01-27T09:39:36Z-
dc.date.available2016-01-27T09:39:36Z-
dc.date.issued2014-01-01-
dc.date.submitted2014-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=51956154&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1449-
dc.description.abstractBu çalışmada Aydın ilinde satışa sunulan, paketli ürün olmadıkları için etiket bilgisine sahip olmayan veya seyyar olarak açıkta satılan yemeye hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitli satış noktalarından tesadüfi örnekleme yoluyla farklı zamanlarda toplanan tüketime hazır 90 numune (25 pide, 35 börek ve 30 lahmacun) toplanmıştır. Tüketime hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinleri ELISA yöntemi ve türe spesifik kit kullanımı ile belirlenmiştir. Çalışmada satış noktalarının uygun fiyatlar sunabilmek adına, düşük maliyetli hammadde (kıyma) arayışı ve dolayısıyla çeşitli tür karışımlarından oluşan veya ucuz maliyetli at ve domuz gibi tür etlerinin kullanılma ihtimali değerlendirilmiştir. Analizi yapılan örneklerin standartlara uygun şekilde sığır etinden yapıldığı ve hileli et kullanımının olmadığı tespit edilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractThis study was carried out to search the species determination of minced meats used in ready-to-eat pies,lahmacun and Turkish Pizza which unpackaged so has no label information or sold by a hawker in Aydın province. For this purpose, 90 samples (25 Turkish Pizzas, 35 ready-to-eat pies and 30 lahmacuns) supplied from various point of sales with random sampling at different times. The species determination of minced meats used in ready-to-eat pies, lahmacun and Turkish Pizza have detected by using ELISA technique and type-specific kit. In the study of point of sales in order to offer reasonable prices, low-cost raw materials (minced meat), and hence the search for various types of mixtures or low-cost type of meat, such as the possibility of using horses and pork were evaluated. Analyzed samples identified made from beef meat in accordance with standards and free of fraudulently meat use.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectELISAtr_TR
dc.subjectTür Tayinitr_TR
dc.subjectGıda Analizleritr_TR
dc.subjectEt Karışımlarıtr_TR
dc.subjectSpecies Identificationtr_TR
dc.subjectFood Analysistr_TR
dc.subjectMixtures of Meattr_TR
dc.titleAydın ilinde tüketilen yemeye hazır börek, lahmacun ve pidelerde kullanılan kıymaların tür tayinlerinin ELISA yöntemi ile tespititr_TR
dc.title.alternativeThe species idendification of mince meats used in pies, lahmacun and pita which sold as ready for consumption in province of Aydin, is made with elisa methodtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ozet.pdf41.85 kBAdobe PDFView/Open
summary.pdf53.26 kBAdobe PDFView/Open
10053599.pdfYüksek Lisans Tezi303.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.