Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1421
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErtan, Engin-
dc.contributor.authorŞirin, Seval-
dc.date.accessioned2016-01-26T12:48:23Z-
dc.date.available2016-01-26T12:48:23Z-
dc.date.issued2013-
dc.date.submitted2013-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=33589221&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1421-
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, zeytin yetiştiriciliğinde verim ve kalite kayıplarına neden olabilen abiyotik stres faktörlerine karşı, kaolin partikül film teknolojisinin ve osmotik koruyuculardan olan glisin betainin zeytin ve zeytinyağında verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemektir. Memecik çeşidi zeytin bahçesinde kurulan denemede 2011 yılında seçilen verimli ve verimsiz ağaçlarda; kontrol uygulaması yanı sıra 2012 yılında kaolin ve glisin betain için %3 ve %6 dozlarında uygulamalar yapılmıştır. Farklı dozlardaki kaolin ve glisin betain uygulamaları; çiçeklenme öncesi, meyve tutumu ve meyvelerin irileştiği dönemde olmak üzere farklı sıklıklarda (2 ve 3 kez) ağaçlara püskürtülmek suretiyle yapılmıştır. Uygulamaların etkisini belirlemek amacıyla zeytinde verim ve kalite ile ilgili bazı fiziksel, biyokimyasal ve fizyolojik; zeytinyağında ise biyokimyasal parametrelere ilişkin analizler yapılmıştır. Denemeden elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak önemi ortaya konan kriterler açısından en iyi sonuçların alındığı uygulama olarak glisin betainin ön plana çıktığı görülmektedir. Uygulama sıklığı ve doz açısından ise, 2 kez (çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme sonrası meyve tutum döneminde), %3'lük dozda glisin betainin genellikle en uygun olarak saptandığı ifade edilebilir.tr_TR
dc.description.abstractThis study aims to determine the effects of kaolin-based particle film technology, and glycine betaine, which is one of the osmoprotectans on the yield and quality of olive and olive oil against to the abiotic stress factors that can cause yield and quality loss in olive cultivation. Fruiting and non-fruiting `Memecik' olives trees selected in 2011 were applied to 3% and 6% both kaolin and glycine betaine besides control in 2012. Kaolin and glycine betaine applications at different doses were sprayed on trees at different intervals (twice or thrice) before flowering, and at fruit set and fruit enlargement. Some physical, biochemical and physiological analysis on yield and quality in olive and regarding biochemical parameters analysis in olive oil were conducted in order to determine the effects of the applications. When the results of the trials are considered at large, glycine betaine application seems to come to the forefront of the best results in terms of statistically significant criteria. Considering application frequency and dose, 3% dose of glycine betaine showed up as the most appropriate dose for twice (once before the flowering and once after the flowering in fruit set period).tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectZeytintr_TR
dc.subjectKaolintr_TR
dc.subjectGlisin Betaintr_TR
dc.subjectOlivetr_TR
dc.subjectGlycine Betainetr_TR
dc.titleMemecik zeytin çeşidinde (Olea europaea L. CV. "memecik") kaolin ve glisin betain uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileritr_TR
dc.title.alternativeEffects of kaolin and glycine betaine applications on the yield and quality of memecik olive variety (Olea europaea L. CV. "memecik")tr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf110.81 kBAdobe PDFView/Open
ÖZET.pdf127.89 kBAdobe PDFView/Open
Seval ŞİRİN.pdf1.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.