Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1261
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaragözler, Alev-
dc.contributor.authorÖzay, Görünmezoğlu-
dc.date.accessioned2016-01-21T13:14:36Z-
dc.date.available2016-01-21T13:14:36Z-
dc.date.issued2008-01-01-
dc.date.submitted2008-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32910598&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1261-
dc.description.abstractBu çalışmada Malatya kayısısının Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Soğancı çeşitlerinin kükürtlenerek ve kükürtlenmeden kurutulan örnekleri ile Aydın incirinin sarılop çeşidinin güneşte kurutulmuş örneklerinin antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Örneklerin ekstreleri hazırlandıktan sonra literatürde bilinen iki temel antioksidan kapasite tayin yöntemi kullanılmıştır. Bunlar Total Antioksidan Aktivite tayini ve DPPH Radikal Süpürücü Aktivite tayini yöntemleridir. Ayrıca antioksidan kapasiteye katkıda bulunan fenolik bileşik ve prolin miktarları ölçülmüştür. Siyanidin testi ile flavonoidlerin varlığı tespit edilmiştir. Örneklerin indirgeme gücü % askorbik asit eşdeğeri olarak hesaplanmıştır. Kayısı ve incir örneklerinin ekstrelerinin total antioksidan aktivite (% inhibisyon) değerleri karşılaştırıldığında, en yüksek antioksidan aktiviteye Kabaaşı kükürtsüz örneğinin eter özütünün sahip olduğu görülmüştür. Diğer örneklerin antioksidan aktiviteleri, iyi bilinen standartlarınkine yakın veya ondan daha yüksek olduğu görülmüştür. DPPH radikal süpürücü etkinin bir göstergesi olan IC50 değerlerine bakıldığında en düşük değerin (yani en yüksek DPPH radikal süpürücü etki) Kabaaşı kükürtsüz örneğinin eter ekstresi tarafından gösterildiği görülmüştür. Toplam fenolik bileşik içeriği açısından en yüksek değerler Kabaaşı çeşidi örneklerinde ölçülmüştür. Genel olarak örneklerin indirgeme gücü standart olarak kullanılan Ginkgo biloba’dan yüksek, askorbik asit ve melatoninden düşüktür. Tüm örneklerin eter fraksiyonları hariç diğer tüm ekstraktlarında siyanidin testi pozitif çıkmıştır. Örneklerin tümü prolin içermektedir. Soğancı çeşidi ekstraktlarının prolin düzeylerinin diğer çeşitlerinkinden çok daha yüksek olduğu; incir ekstraktlarının prolin düzeyinin de oldukça yüksek olduğu görülmüştür.tr_TR
dc.description.abstractIn this work, antioxidant capacities of sulphited and unsulphited dried Hacıhaliloğlu, Kabaaşı and Soğancı varieties of Malatya apricot and sun dried “sarılop” variety of Aydın fig were investigated. Two essential antioxidant capacity determination methods were applied to the prepared samples. These methods were Total Antioxidant Activity determination and DPPH Radical Scavenging Activity measurement. In addition, determination of phenolic compounds and proline which contribute to the antioxidant capacity were conducted. Existence of flavonoids was determined by cyanidine test. Reducing power of the samples was calculated as ascorbic acid percent. Total antioxidant activities (i.e inhibition %) of apricot and fig extracts were compared and ether extract of unsulphited dried Kabaaşı variety was found to posses highest antioxidant activity. Antioxidant activities of all samples were found to be similar or higher than that of well known antioxidant standards. IC50 values, a measure of DPPH radical scavenging activity, were compared and the lowest IC50 (i.e the highest DPPH radical scavenging activity) was calculated for unsulphited Kabaaşı variety. The highest total phenolic content was measured for Kabaaşı variety samples. In general, reducing power of the samples were higher than that of Ginkgo biloba, but lower than that of ascorbic acid and melatonin. Extracts of all samples, except ether extracts, gave positive cyanidine test. All of the varieties contained various amounts of proline. Proline content of Soğancı variety was found to be higher than other apricot varieties. Proline content of fig sample was found to be relatively high as well.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectDPPHtr_TR
dc.subjectTotal Antioksidan Aktivitetr_TR
dc.subjectProlintr_TR
dc.subjectPrunus Armeniaca L.tr_TR
dc.subjectFicus Carica L.tr_TR
dc.subjectSarılop (Calimyrna)tr_TR
dc.subjectTotal Antioxidant Activitytr_TR
dc.subjectProlinetr_TR
dc.titleKayısı ve incir meyvelerinin antioksidan kapasitelerinin araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeInvestigation of antioxidant capacities of apricot and figtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Biyokimya) Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ÖZAY GÖRÜNMEZOĞLU.pdfYüksek Lisans Tezi2.94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.