Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/1261
Title: | Kayısı ve incir meyvelerinin antioksidan kapasitelerinin araştırılması |
Other Titles: | Investigation of antioxidant capacities of apricot and fig |
Authors: | Karagözler, Alev Özay, Görünmezoğlu Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Biyokimya) Anabilim Dalı |
Keywords: | DPPH Total Antioksidan Aktivite Prolin Prunus Armeniaca L. Ficus Carica L. Sarılop (Calimyrna) Total Antioxidant Activity Proline |
Issue Date: | 1-Jan-2008 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışmada Malatya kayısısının Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Soğancı çeşitlerinin
kükürtlenerek ve kükürtlenmeden kurutulan örnekleri ile Aydın incirinin sarılop
çeşidinin güneşte kurutulmuş örneklerinin antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır.
Örneklerin ekstreleri hazırlandıktan sonra literatürde bilinen iki temel antioksidan
kapasite tayin yöntemi kullanılmıştır. Bunlar Total Antioksidan Aktivite tayini ve
DPPH Radikal Süpürücü Aktivite tayini yöntemleridir. Ayrıca antioksidan
kapasiteye katkıda bulunan fenolik bileşik ve prolin miktarları ölçülmüştür.
Siyanidin testi ile flavonoidlerin varlığı tespit edilmiştir. Örneklerin indirgeme gücü
% askorbik asit eşdeğeri olarak hesaplanmıştır.
Kayısı ve incir örneklerinin ekstrelerinin total antioksidan aktivite (% inhibisyon)
değerleri karşılaştırıldığında, en yüksek antioksidan aktiviteye Kabaaşı kükürtsüz
örneğinin eter özütünün sahip olduğu görülmüştür. Diğer örneklerin antioksidan
aktiviteleri, iyi bilinen standartlarınkine yakın veya ondan daha yüksek olduğu
görülmüştür. DPPH radikal süpürücü etkinin bir göstergesi olan IC50 değerlerine
bakıldığında en düşük değerin (yani en yüksek DPPH radikal süpürücü etki) Kabaaşı
kükürtsüz örneğinin eter ekstresi tarafından gösterildiği görülmüştür. Toplam fenolik
bileşik içeriği açısından en yüksek değerler Kabaaşı çeşidi örneklerinde ölçülmüştür.
Genel olarak örneklerin indirgeme gücü standart olarak kullanılan Ginkgo biloba’dan
yüksek, askorbik asit ve melatoninden düşüktür. Tüm örneklerin eter fraksiyonları
hariç diğer tüm ekstraktlarında siyanidin testi pozitif çıkmıştır. Örneklerin tümü
prolin içermektedir. Soğancı çeşidi ekstraktlarının prolin düzeylerinin diğer
çeşitlerinkinden çok daha yüksek olduğu; incir ekstraktlarının prolin düzeyinin de
oldukça yüksek olduğu görülmüştür. In this work, antioxidant capacities of sulphited and unsulphited dried Hacıhaliloğlu, Kabaaşı and Soğancı varieties of Malatya apricot and sun dried “sarılop” variety of Aydın fig were investigated. Two essential antioxidant capacity determination methods were applied to the prepared samples. These methods were Total Antioxidant Activity determination and DPPH Radical Scavenging Activity measurement. In addition, determination of phenolic compounds and proline which contribute to the antioxidant capacity were conducted. Existence of flavonoids was determined by cyanidine test. Reducing power of the samples was calculated as ascorbic acid percent. Total antioxidant activities (i.e inhibition %) of apricot and fig extracts were compared and ether extract of unsulphited dried Kabaaşı variety was found to posses highest antioxidant activity. Antioxidant activities of all samples were found to be similar or higher than that of well known antioxidant standards. IC50 values, a measure of DPPH radical scavenging activity, were compared and the lowest IC50 (i.e the highest DPPH radical scavenging activity) was calculated for unsulphited Kabaaşı variety. The highest total phenolic content was measured for Kabaaşı variety samples. In general, reducing power of the samples were higher than that of Ginkgo biloba, but lower than that of ascorbic acid and melatonin. Extracts of all samples, except ether extracts, gave positive cyanidine test. All of the varieties contained various amounts of proline. Proline content of Soğancı variety was found to be higher than other apricot varieties. Proline content of fig sample was found to be relatively high as well. |
URI: | http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32910598&idt=1 http://hdl.handle.net/11607/1261 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ÖZAY GÖRÜNMEZOĞLU.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 2.94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.