Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1252
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErekul, Osman-
dc.contributor.authorÖncan Sümer, Feride-
dc.date.accessioned2016-01-21T13:06:53Z-
dc.date.available2016-01-21T13:06:53Z-
dc.date.issued2008-01-01-
dc.date.submitted2008-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49920954&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1252-
dc.description.abstractBu çalı ma 2003–2004 ve 2004–2005 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara tırma ve Üretim Çiftli inde, tesadüf blokları bölünen bölünmü parseller deneme desenine göre yapılmı tır. Artan gübre dozlarında (0–8–16–24 kg/da) ve farklı bitki sıklıklarında (300–500–700 bitki/m2) bazı ekmeklik bu day çe itlerinin (Gönen-Cumhuriyet-Golia) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmü tür. Söz konusu çe itlerin tane verimi ile verim komponentleri ve bazı kalite unsurları belirlenmi tir. Azot dozu ve bitki sıklı ı uygulamalarının incelenen özelliklerin ço u yönünden yıllara göre farklı oldu u gözlenmi , bu nedenle özellikler yıllar arasında ayrı ayrı de erlendirilmi tir. Özellikler arası ili kileri incelenmek için korelasyon analizinden faydalanılmı tır. Sonuçta, yüksek verim için her iki yılda da 16 kg/da azot dozu daha ekonomik bulunurken, bitki sıklıkları arasında 500 bitki sıklı ının optimum oldu u ayrıca, çe itler arasında en yüksek verimin Golia çe idinden elde edildi i saptanmı tır. Verimden farklı olarak kalite parametrelerinde (dü me sayısı hariç) 24 kg/da azot dozuna kadar artı kaydedilmi tir. Uygulanan gübre dozlarında 24 kg/da gibi yüksek bir azot dozuna kadar çıkılmasına ra men protein oranı istenilen seviyelere ta ınamamı tır. Buna kar ın özellikle ya gluten ve gluten indeks de erleri her çe itte iyi sonuçlar ortaya koymu tur. Kalite parametrelerinde 300 veya 500 bitki sıklı ında en yüksek sonuçlara ula ılmı tır. Bazı esansiyel aminoasitlerin en yüksek azot dozlarında kontrol azot uygulamasının altında de erler verdi i belirlenmi tir.tr_TR
dc.description.abstractThis study was conducted in the experimental field of Adnan Menderes Agricultural Research Institute at a randomized split split blocks design in two years (2003-2004 and 2004-2005 growing seasons). The objective of this study was to determine the effects of increasing nitrogen doses (0–80–160–240 kg ha-1) and different plant density (300–500–700 plant m-2) on some bread wheat cultivars (Gönen-Cumhuriyet- Golia) agronomic and quality parameters. The nitrogen doses and plant density applications showed different results in both years; hence the properties were evaluated separately among these years. In order to determine the relations between these properties, the correlation analyze way used. As a result, 160 kg ha-1 nitrogen applications were the most economical doses for high yield, moreover the optimum plant density value was determined as 500 and the maximum yield among all varieties was obtained with the Golia. Differently from yield, an increased amount up to 240 kg ha-1 nitrogen doses showed an increase at the quality parameters (except of falling number). In spite of the high applications of nitrogen doses, there were not obtained protein rates as high as expected. Nevertheless, especially the wet gluten and gluten index showed good results among all varieties. For the quality parameters, 300 and 500 plant density values lead to best results. The highest applied nitrogen doses caused a decrease at the basic amino acid values which were even lower than the control applications amino acid values. Some aminoacid level in high nitrogen doses were higher than control nitrogen doses.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAzotlu Gübrelemetr_TR
dc.subjectTane Verimitr_TR
dc.subjectVerim Öğeleritr_TR
dc.subjectProtein Oranıtr_TR
dc.subjectSedimentasyontr_TR
dc.subjectAmino Asittr_TR
dc.subjectAmino Acidtr_TR
dc.subjectFalling Numbertr_TR
dc.subjectWet Glutentr_TR
dc.subjectSedimentationtr_TR
dc.subjectProtein Contenttr_TR
dc.subjectYield Componentstr_TR
dc.subjectGrain Yieldtr_TR
dc.subjectPlant Densitytr_TR
dc.subjectBread Wheattr_TR
dc.subjectNitrogen Fertilizertr_TR
dc.subjectEkmeklik Buğdaytr_TR
dc.subjectBitki Sıklığıtr_TR
dc.subjectDüşme Sayısıtr_TR
dc.subjectYaş Glutentr_TR
dc.titleEkmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde bitki sıklığı ve azot dozlarının verim, verim unsurları, agronomik ve kalite özellikleri üzerine etkileri ve özelikler arası ilişkilertr_TR
dc.title.alternativeThe effects of different nitrogen doses and plant density on bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars agronomic and quality parameters and relationship between paramaterstr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doktora tez.pdfDoktora Tezi741.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.