Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1173
Title: Kestanede bitki besin maddelerinin mevsimsel değişimi
Other Titles: The seasonal changes of plant nutrition in chestnut
Authors: Seferoğlu, Saime
Toprak, Serdar
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bölümü, Toprak Anabilim Dalı
Keywords: Besin Maddeleri
Nutrients
Kestane
Chestnut
Mevsimsel Değişim
Seasonel Change
Issue Date: 1-Jan-2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma Aydın İli, Köşk İlçesinde kestane (Castanea sativa Mill.) bahçelerinin bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimlerini yaprak ve toprak analizleriyle tespit etmek ve kestane için en uygun yaprak örneği alma zamanını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada otuz bahçe belirlenmiş ve her bahçeden yöresel bir çeşit olan Karaaşı kestanesinden yirmi beş yaş üzeri üç adet ağaç seçilmiş ve altı ay süresince vejetasyon başlangıcından hasada kadar yaprak örnekleri alınmıştır. Aynı zamanda vejetasyon başlangıcında her bahçeden 0-30 cm toprak örneği de alınmıştır. Yaprak analiz sonuçlarına göre, N, P, Mg ve B' içeriklerinde temmuz - ağustos aylarına kadar artmış, sonra azalmıştır. K, Na ve Cu içeriklerinde hasada doğru sürekli azalmıştır. Ca ve Mn içerikleri yıl içerisinde sürekli artış gösterirken Fe içeriği, ağustos ayına kadar azalmış, daha sonra artmış ve hasat sonuna doğru azalmıştır. Zn içeriğinde ise, eylüle kadar durağan, eylülden sonra hasada kadar artış olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Aydın'da yöresel bir çeşit olan Karaaşı kestanesinde en uygun yaprak örneği alma zamanının, 15 Temmuz ve 15 Ağustos arasındaki dönem olduğu saptanmıştır.
This study was conducted in Köşk district of Aydın province to determinate of plant nutrient status and the most suitable time to take leaf samples of chestnut (Castanea sativa Mill.) orchards. For this purpose, thirty orchards were chosen and three trees from each orchard were selected. The samples were taken from the twenty five years old Karaaşı chestnut local variety from the beginning of vegetation to the harvest. At the same time, sail samples were taken from 0-30 cm soil depth at the beginning of vegetation period. According to the leaf analysis results, N, P, Mg, and B concentrations increased up to August, then they decreased. K, Cu and, Na contents gradually increased from the beginning of vegetation to the end of harvest. Ca and Mn contents continuously increased during the vegetation period while Fe content decreased up to August and it increased then decreased at the end of harvest. Zn content was stable until September. Then it rose to the harvest. As a result, the most suitable time to take leaf samples of Karaaşı chestnut local variety was determined as 15 July ' 15 August period.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32892449&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1173
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.pdf17.69 kBAdobe PDFView/Open
Çizelgeler Dizini.pdf12.14 kBAdobe PDFView/Open
içindekiler.pdf14.63 kBAdobe PDFView/Open
intihal.pdf10.88 kBAdobe PDFView/Open
Kapak.pdf29.92 kBAdobe PDFView/Open
Önsöz.pdf15.23 kBAdobe PDFView/Open
özet.pdf20.8 kBAdobe PDFView/Open
serdar tez 8-1-2009.pdf396.15 kBAdobe PDFView/Open
Şekillerin Dizini.pdf13.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.