Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1151
Title: Bazı fungisitlerin incir iç çürüklüğü hastalığı etmeni Fusarium spp.' ye etkilerinin saptanması
Other Titles: Determination of the efficacies of some fungicides on Fusarium spp. as the causal agents of fig endosepsis disease
Authors: Benlioğlu, Seher
Doğan, Özlem
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı
Keywords: Sarılop
Boga
İlek
Fungisit
Fusarium Spp
İncir İç Çürüklügü
Fig Endosepsis
Calimyrna
Mamme
Profichi
Fungicide
Fusarium Spp
Issue Date: 1-Jan-2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Kahverengi yada pembe çürüklük olarak da adlandırılan ncir ç Çürüklügü Hastalıgı, Fusarium cinsine ait bazı türlerin neden oldugu, incir yetistiriciligi yapılan ülkelerde önemli kalite kayıplarına neden olan, erkek ve disi incir meyvelerinde nadiren de olsa partenokarpik çesitlerde görülebilen önemli bir hastalıktır. Bu çalısma ncir ç Çürüklügü Hastalıgı’na karsı fungisit ve fungisit karısımlarının laboratuvar ve doga kosullarında etkilerini belirlemek amacıyla ele alınmıstır. Bu amaçla Aydın li’nde Erbeyli ncir Arastırma Enstitüsü (E. .A.E.) ’nde erkek incir koleksiyon bahçesinde 2005-2008 yılları süresince boga meyvelerinde hastalık ve Fusarium spp.’nin bulunma oranları saptanmıstır. Temiz ilek meyvesi elde etmek amacıyla fungisit süspansiyonlarına daldırılan boga meyvelerinde Fusarium spp.’nin bulunma oranları saptanmıstır. Ayrıca fungisit ve fungisit karısım solüsyonlarına daldırılan boga meyveleri temiz ilek elde etmek için erkek incir dallarına asılmıs ve bu ilek meyveleri Sarılop meyvelerinin tozlasmasını saglamak için kullanılmıstır. Daha sonra fungisit uygulamalarının etkisini belirlemek için Sarılop meyvelerinde Fusarium spp.’nin bulunma oranları tespit edilmistir. Denemeye alınan fungisitlerin ED50 degerleri de ayrıca belirlenmistir. Sonuç olarak, 2005-2008 yıllarında boga meyvelerinde Fusarium spp.’nin bulunma oranları sırasıyla %57.4, 64.7, 40.3 ve 30.3 olarak bulunmustur. Üç yıl süresince boga meyvelerinin fungisit solüsyonuna (thiophanate-methyl, thiophanate-methyl+chlorothalonil, cyprodinil, fludioxonil, cyprodinil+fludioxonil, prochloraz, tebuconazole) daldırılmasıyla yapılan laboratuvar denemelerinde, prochloraz Fusarium spp. ’nin azaltılmasında en etkili fungisit olmustur. Üç yıl süresince uygulama yapılan boga meyvelerinden çıkan ilek arılarında (Blastophaga psenes) Fusarium spp. ’nin bulunma oranı tüm uygulamalarda degisken sonuçlar vermistir. Fungisit uygulanmıs boga meyvelerinden elde edilen ilekler ile döllenen Sarılop incirlerinde Fusarium spp.’nin azaltılmasına yönelik çalısmalarda, en etkili fungisitler prochloraz (100ml/100 l) ve tebuconazole (240g/100 l) olarak bulunmustur. Sarılop meyvelerinden yapılan izolasyonlardan elde edilen 120 Fusarium spp. izolatının %80’inin Fusarium verticilloides, %20’sinin Fusarium solani oldugu tespit edilmistir. Söz konusu izolatların büyük bir kısmının oldukça virülent oldugu da belirlenmistir.
Fig endosepsis, known also as brown rot or pink rot, is an important disease caused by Fusarium spp. occurring in caprifigs and Calimyrna, as well as seldom in parthenocarpic fruits and causes important quality losses in most of the fig growing countries. The study was conducted to determine the effect of fungicide and fungicide mixtures against fig endosepsis under laboratory and field conditions. The rates of diseased mamme fruits, as well as the incidence of Fusarium spp. were determined in the caprifig collection orchard of Erbeyli Fig Research Institute (E.F.R.I) in Aydın province of Turkey between 2005 and 2008. Aiming to obtain clean profichi fruits, the incidence of Fusarium spp. was determined in mamme fruits dipped into the fungicide solutions. In addition, mamme fruits previously treated with fungicide and fungicide mixtures were hung to the caprifig trees to obtain clean subsequent profichi fruits which were used for the pollination of Calimyrna fruits. Finally, the incidence of Fusarium spp. in Calimyrna fruits were determined to assess the efficacies of fungicide applications. Additional studies were conducted to determine the ED50 rates of fungicides. As a result, it was found that the incidence of Fusarium spp. in mamme fruits during the period between 2005 and 2008 were 57.4, 64.7, 40.3 and 30.3 %, respectively. In laboratory experiments carried out during three years by dipping mamme fruits to the fungicide solutions (thiophanate-methyl, thiophanate-methyl+chlorothalonil, cyprodinil, fludioxonil, cyprodinil + fludioxonil, prochloraz, tebuconazole), prochloraz was found to be the most effective fungicide in reducing the incidence of Fusarium spp. Variable results were obtained in the incidence of Fusarium spp. onto fig wasps (Blastophaga psenes) from all fungicide treated mamme fruits during three years. In case of reducing Fusarium spp. in Calimyrna fruits that were pollinated with profichi fruits obtained via fungicide treated mamme fruits, prochloraz (100 ml/100 l) and tebuconazole (240 g/100 l) were found to be as the most effective fungicides. In total, 120 Fusarium spp. isolates were obtained from Calimyrna fruits and 80% of these were identified as Fusarium verticilloides and 20 % as Fusarium solani. Most of these isolates were found to be highly virulent.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32915748&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1151
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdfDoktora Tezi14.23 kBAdobe PDFView/Open
özet.pdfDoktora Tezi24.6 kBAdobe PDFView/Open
TEZ.pdfDoktora Tezi3.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.