Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1068
Title: Buğday ruşeymi ve buğday ruşeym yağının antioksidan parametrelerinin incelenmesi
Other Titles: Investigation of antioxidant parameters of wheat germ and wheat germ oil
Authors: Karagözler, A. Alev
Çetinyürek, Fatma
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı
Keywords: Buğday Ruşeymi
Buğday Ruşeym Yağı
Antioksidan Kapasite
Issue Date: 1-Jan-2012
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada buğday ruşeymi ve superkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile üretilmiş buğday ruşeym yağının antioksidan parametreleri incelenmiştir. Bunun için örnekler uygun ekstraksiyon çözgeni kullanılarak antioksidan içerik ekstrakte edilmiş ve bu ekstraktlarda farklı antioksidan özellikleri ölçen antioksidan kapasite tayin yöntemleri ile kapsamlı bir şekilde analizlenmiştir. Toplam antioksidan aktivite tayini sonuçlarına göre buğday ruşeym un-etanol ekstraktı standart antioksidanlar kadar yüksek aktivite göstermektedir. IC50 değerlerine göre buğday ruşeym un ve yağ ekstraktlarının DPPH? radikali süpürücü aktiviteleri düşük çıkmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriklerinin, buğday ruşeym un ve yağ ekstraktlarında yüksek olduğu saptanmıştır. Toplam flavonoid içeriği buğday ruşeym un ekstraktlarında yüksek bulunmuştur. Toplam flavonol sonuçlarına göre buğday ruşeym un ekstraktlarının flavonol içeriği düşük iken yağ ekstraktınınki yüksektir. TEACCUPRAC değerleri dikkate alındığında, BHT en yüksek aktiviteyi gösterirken buğday ruşeym un-su ekstraktı en düşük aktiviteye sahiptir. TEACORAC yönteminde BHT en yüksek aktiviteyi gösterirken buğday ruşeym un ve yağ ekstraktları düşük aktivite göstermiştir. Buğday ruşeym un metanol ve etanol ekstraktları ile buğday ruşeym yağ ekstraktının OH radikali süpürücü aktivitesi hemen hemen standartlar kadar yüksek bulunmuştur. Süperoksit anyon süpürücü aktivite açısından buğday ruşeym un-su ekstraktı en yüksek aktiviteye sahiptir. Yüzde askorbik asit cinsinden indirgeme güçleri karşılaştırıldığında buğday ruşeym yağ-metanol ekstraktı diğer ekstraktlara göre daha yüksek aktivite göstermiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre buğday ruşeym un ekstraktları ve yağ ekstraktı bazı yöntemlerde yüksek aktivite gösterirken bazı yöntemlerde ise düşük aktivite göstermesine rağmen buğday ruşeym un ve buğday ruşeym yağ ekstraktlarının antioksidan aktivite içerdikleri ortaya konmuştur.
In this work, antioxidant parameters of wheat germ flour and supercritical carbon dioxide extracted wheat germ oil were investigated. For this, samples were extracted using appropriate extraction solvents and were investigated thoroughly using various antioxidant capacity measurement methods testing different antioxidant properties. According to total antioxidant activity results, wheat germ flour-ethanol extracts exhibited high activity like standard antioxidants. According to IC50 values wheat germ flour and oil extracts did not exhibit significant DPPH radical scavenging activity. Total phenolic content of wheat germ and wheat germ oil extracts were found to be high. Total flavonoid content of wheat germ flour extracts were found to be high. Total flavonol contents of wheat germ flour extracts exhibited lowest activity whereas wheat germ oil extracts highest. As for the, TEACCUPRAC results, BHT exhibited the highest activity whereas wheat germ flour-water extract were the lowest. According to TEACORAC results BHT exhibited the highest activity whereas wheat germ flour and wheat germ oil extracts were the lowest. According to hydroxyl radical scavenging activity wheat germ flour-methanol, wheat germ flour-ethanol extracts and wheat germ oil extracts have highest activity like standard antioxidants. According to superoxide anion scavenging activity results wheat germ flour-water extracts has the highest activity. The reducing power of wheat germ oil extracts exhibited highest reducing power expressed as % ascorbic acid. According to the results obtained, antioxidant activity of wheat germ flour and wheat germ oil extracts were found to differentiate according to the method used. However, the overall results demonstrate that wheat germ and wheat germ oil have good antioxidant activity.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=53747241&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/1068
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
abstract.pdf41.95 kBAdobe PDFView/Open
özet.pdf75.5 kBAdobe PDFView/Open
tez metin.pdfYüksek Lisans Tezi1.71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.