Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/103
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖnol, Ahmet G.-
dc.contributor.authorErbaş, Göksel-
dc.date.accessioned2015-03-06T14:21:37Z-
dc.date.available2015-03-06T14:21:37Z-
dc.date.issued2003-01-01-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32898155&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/103-
dc.description.abstractBu çalışmada, etlik civcivlere organik asit katkılı ve katkısız karma yem verilmesinin (Deneme 1) 14. gün sonunda canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve ileum içeriği pH'sı üzerine etkileri, etlik piliç karma yeminin içerdiği buğdayın (% 30 oranında) kırılmış (klasik yemleme) veya tane halinde (karışım ve seçmeli yemleme) ile organik asit katkılı ve katkısız olarak verilmesinin (Deneme 2) 42. gün sonunda canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, karkas ağırlığı, karkas randımanı, taşlık, yürek, karaciğer, abdominal yağ ağırlıkları, ince bağırsak uzunluğu ve ileum içeriği pH'sı üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Deneme l'de toplam 352 adet etlik civciv kullanılmıştır. Civcivler eşey ayrımı yapılmaksızın kontrol ve deneme gruplarına rasgele ve eşit sayıda olacak şekilde dağıtılmıştır. Denemede 2 'de ise toplam 300 adet 15 günlük etlik civciv her grupta 50' şer adet civciv olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Deneme l'de % 23 ham protein ve 3000 kcal/kg metabolize olabilir enerji içeren etlik civciv yemi kullanılmıştır. Deneme grubu rasyonu, kontrol grubu rasyonundaki mısır miktarından azaltılıp % 0.3 oranında organik asit katkısı yapılarak oluşturulmuştur. Deneme 2 'de ise % 20 ham protein ve 3150 kcal/kg metabolize olabilir enerji içeren etlik piliç yemi kullanılmıştır. Etlik piliç yemi 3 farklı yemleme yöntemi için bileşimi değiştirilmeden organik asit katkısız ve katkılı (% 0.3) olarak hazırlanmıştır. Etlik piliç yeminin bileşiminde % 30 oranında bulunan buğday, klasik yemleme uygulanan grubun rasyonuna kırılmış, karışım yemlemesi uygulanan grubun rasyonuna tane olarak karıştırılmıştır. Seçmeli yemleme uygulanan grubun rasyonu buğday katılmaksızın hazırlanmış ve bu gruba tane buğday ayrı yemlikte verilmiştir. Denemelerin her ikisinde de haftalık olarak canlı ağırlık ve yem tüketimi kaydedilmiş ve yemden yararlanma hesaplanmıştır. Deneme l'de 14. gün sonunda her iki gruptan rasgele 15 'er civciv alınarak ileum içeriği pH değerlerine bakılmıştır. Yirmi yedi gün süren Deneme 2'nin sonunda (42. gün) her gruptan rasgele 12 erkek, 12 dişi olmak üzere 24 etlik piliç seçilip kesilmiştir. Kesim işleminden hemen sonra her hayvana ait karkas ağırlığı, karaciğer, yürek, taşlık ve abdominal yağ ağırlıkları, ince bağırsak uzunluğu ve ileum içeriği pH'sı belirlenmiştir. Deneme l'de etlik civciv rasyonuna 0-14. günler arası organik asit katkısı yapılması canlı ağırlığı (P<0,01) ve yem tüketimini artırmış, yemden yararlanmayı da olumlu yönde etkilemiştir, ileum içeriği pH'sı organik asit verilen grupta istatistik olarak önemli derecede düşük bulunmuştur. Klasik yemleme ile verilen etlik piliç rasyonuna 15-42. günler arası organik asit katkısının ise incelenen verim ve karkas parametreleri ile ileum içeriği pH'sı üzerine bir etkisi görülmemiştir. Organik asit katkısız / katkılı etlik piliç rasyonunda % 30 oranında bulunan buğdayın klasik yemleme yöntemi ile kınlmış, karışım veya seçmeli yemleme yöntemleri ile tane olarak verilmesi 42. gündeki canlı ağırlık (organik asit katkılı yemleme yöntemleri hariç), karkas ağırlığı, yürek, karaciğer, abdominal yağ ağırlıkları, ince bağırsak uzunluğu ve ileum içeriği pH'sı açısından gruplar arasında bir farklılık oluşturmamıştır. Buğdayın ayrı yemlikte verildiği seçmeli yemlemede 15-42. günler arasındaki toplam yem tüketimi içinde tane buğday tüketiminin klasik ve karışım yemlemesinde tüketilen buğday miktarına benzer olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte seçmeli yemleme yemden yararlanma oranını klasik ve karışım yemlemesine göre olumsuz yönde etkilemiştir. Buğdayın karışım ve seçmeli yemleme yöntemleri ile tane olarak verilmesi taşlık ağırlığını artırmıştır (P<0,001). Effect of Organic Acid Supplementation and Choice and Semi-Choice Feeding on Broiler Performance This study was conducted to determine effects of diets with or without dietary organic acid supplementation on broiler live weight, feed consumption, feed efficiency, and ileal content pH at day 14 (Experiment 1), and effects of feeding wheat (at 30% inclusion level) with or without dietary organic acid supplementation as ground (classical) and whole grain (fed as choice and semi-choice as mixed with concentrate) feeding on live weight gain, feed consumption, feed efficiecy, carcass weight, dressing percentage, gizzard, liver, heart, and abdominal fat pad weights, small intestine length and ileal content pH at day 42 (Experiment 2). In Experiment 1, a total of 352 broiler birds were used. No sexing was performed on these birds. Same number of birds were randomly distributed into dietary control and treatment groups. In Experiment 2, a total of 300 15 day old broiler birds were distributed into 6 groups each containing 50 birds. Broiler starter ration with 23% crude protein and 3000 kcal/kg metabolizable energy was used in Experiment 1. Dietary treatments were formed by replacing 0.3% corn with organic acid in control diet. In Experiment 2, broiler grower ration with 20% crude protein and 3150 kcal/kg metabolizable energy was used. Broiler grower ration with (0.3%) and without organic acid supplementation for all three feeding methods was prepared exactly the same without changing its composition. Wheat, which was added 30% into broiler grower ration, was included into broiler grower ration as either ground (classical feeding) or whole (semi-choice feeding). The ration for choice fed broilers was prepared without wheat in it and whole wheat was provided in a seperate feeder. In both experiments, weekly live weight and feed consumption were recorded and feed efficiency was calculated. In Experiment 1, ileal content pH was recorded in randomly selected 15 birds from both groups. In Experiment 2, 12 male and 12 female birds (24 total) from each treatment group were randomly selected and slaughtered at day 42 following a 27 day feeding period. Immediately after slaughtering these broilers, individual carcass weight, liver, heart, gizzard, and abdominal fat pad weights, small intestine length, and ileal content pH were recorded. Dietary organic acid supplementation of broilers increased day 14 live weight (P<0.01) and 0-14 days feed consumption, and improved 0-14 days feed efficiency. Ileal content pH was significantly lower in organic acid consuming group than that of control group. Dietary organic acid supplementation did not have an impact on performance, carcass characteristics and ileal pH of broilers fed ground wheat (classical feeding) during second phase of the study (15-42 days). Inclusion of 30% wheat into rations with and/or without organic acid supplementation had no effect on live weight (excluding organic acid supplemented groups), carcass, heart, liver, and abdominal fat pad weights, small intestine length, and ileal content pH of groups fed using either classical or whole grain feeding methods. Amount of wheat consumption of choice fed broilers which were given whole kernel wheat and concentrate in seperate feeders during 15-42 days were not different than of those which were fed either classical and/or mixed feeding methods, however, choice feeding reduced feed efficiecy compared to other feeding methods. Feeding whole wheat either as choice feeding or mixed with concentrate increased gizzard weight (PO.001).tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesitr_TR
dc.subjectEtlik piliçtr_TR
dc.subjectorganik asittr_TR
dc.subjecttane yemlemetr_TR
dc.subjectperformanstr_TR
dc.subjectBroilertr_TR
dc.subjectorganic acidtr_TR
dc.subjectwhole grain feedingtr_TR
dc.subjectperformancetr_TR
dc.titleKarışım ve seçmeli yemlemede etlik piliç rasyonlarına organik asit katkısının performans üzerine erkisitr_TR
dc.typeThesistr_TR
dc.contributor.authorIDTR14453tr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
İÇİNDEKİLER.doc36.5 kBMicrosoft WordView/Open
kapak-giriş.doc20.5 kBMicrosoft WordView/Open
öz, abstract, çizelge ve şekiller.doc41.5 kBMicrosoft WordView/Open
tez.doc776.5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.