Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/1020
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAktaş Uygun, Deniz
dc.contributor.authorAltunbaş, Canan
dc.date.accessioned2016-01-13T11:16:06Z
dc.date.available2016-01-13T11:16:06Z
dc.date.issued2013-01-01
dc.date.submitted2013
dc.identifier.urihttp://adumilas.adu.edu.tr/web/catalog/info.php?idx=53748151&idt=1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/1020
dc.description07.02.2016 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractBu çalışmada Aspergillus niger inulinaz enziminin immobilizasyonu için Concanavalin A (Con A) bağlı poli(etilen glikol dimetakrilat) [poli(EGDMA)] kriyojelleri kullanılmıştır. Bu amaçla, monolitik kriyojel kolon, monomer olarak EGDMA ve çapraz bağlayıcı olarak N-N'-metilen bisakrilamidin radikalik kriyokopolimerizasyonu ile hazırlanmıştır. Daha sonra Con A, glutaraldehit aktivasyonuyla poli(EGDMA) kriyojeline kovalent olarak bağlanmıştır. Kriyojellerin karakterizasyonu FTIR, SEM, EDX ve şişme çalışmalarıyla gerçekleştirilmiştir. Kriyojeller, opak, süngerimsi ve elastiktir. Poli(EGDMA) kriyojelleri oldukça yoğun gözenekli ve gözenek boyutları yaklaşık olarak 50 µm dir. Con A bağlı poli(EGDMA) kriyojelleri, sulu çözeltiden inulinaz enziminin adsorpsiyonu için kullanılmıştır. Con A bağlı poli(EGDMA) kriyojeline inulinaz adsorpsiyonu sürekli sistemde gerçekleştirilmiş ve adsorpsiyona pH, inulinaz derişimi, sıcaklık, iyonik şiddet ve akış hızının etkisi araştırılmıştır. Maksimum inulinaz adsorpsiyonu, 1.0 mg/mL inulinaz derişiminde ve pH 4.0 asetat tamponunda 27.85 mg/g kriyojel olarak hesaplanmıştır. İmmobilize inulinaz sürekli sistemde yüksek fruktozlu şurup hazırlanmasında etkili bir şekilde kullanılmıştır. İnulin, sürekli sistemde fruktoza dönüştürülmüş ve 5 dakikalık hidroliz sonunda fruktoz derişimi 0,23 mg/mL olarak bulunmuştur. Şurubun yüksek fruktoz içeriği ince tabaka kromatografisi ile gösterilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractIn this study, Concanavalin A (Con A) attached poly(ethylene glycol dimethacrylate) [poly(EGDMA)] cryogels were used for immobilization of Aspergillus niger inulinase. For this purposes, the monolithic cryogel column was prepared by radical cryocopolymerization of EGDMA as a monomer and N,N'-methylene-bisacrylamide as a crosslinker. Then Con A was attached by covalent binding onto poly(EGDMA) cryogel via gluteraldehyde activation. Characterization of cryogels was performed by FTIR, SEM, EDX and swelling studies. Cryogels were opaque, sponge like and elastic. Poly (EGDMA) cryogels were highly porous and pore size is approximately 50 µm. Con A attached poly(EGDMA) cryogels was used in the adsorption of inulinase from aqueous solutions. Adsorption of inulinase on the Con A attached poly (EGDMA) cryogel was performed in continuous system and the effects of pH, inulinase concentration, temperature, ionic strength and flow rate on adsorption were investigated. The maximum amount of inulinase adsorption was calculated to be 27.85 mg/g cryogel at 1.0 mg/mL inulinase concentration and acetate buffer at pH 4.0. Immobilized inulinase was effectively used in continuous preparation of high fructose syrup. Inulin was converted to fructose at continuous system and the fructose concentration was found to be 0,23 mg/mL at the end of 5 minute of hydrolysis. High fructose content of the syrup was demonstrated by thin layer chromatography.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectİnulinaztr_TR
dc.subjectKriyojeltr_TR
dc.subjectConcanavalin Atr_TR
dc.subjectFruktoztr_TR
dc.subjectLektin Afinite Kromatografisitr_TR
dc.subjectInulinasetr_TR
dc.subjectCryogeltr_TR
dc.subjectFructosetr_TR
dc.subjectLectin Affinity Chromatographytr_TR
dc.titleYüksek fruktozlu şurup üretimi için Concanavalin A bağlı süper makro gözenekli kriyojellere inulinaz immobilizasyonutr_TR
dc.title.alternativeImmobilization of inulinase on Concanavalin A attached super macroporous cryogels for production of high fructose syruptr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.pdf47.4 kBAdobe PDFView/Open
Canan ALTUNBAŞ.pdfYüksek Lisans Tezi1.46 MBAdobe PDFView/Open
Özet.pdf126.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.