Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/1005
Title: | Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin dona dayanım özelliklerinin belirlenmesi |
Other Titles: | The determination of frost resistance characteristics of some table grape cultivars |
Authors: | Çelik, Mustafa Aktan, Ercan TR50959 Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı |
Keywords: | Alphonse Lavallèe Superior Seedless Dona Dayanım Kışlık Göz Yapay Don Testi Frost Resistance Winter Bud Artificial Frost Test. |
Issue Date: | 1-Jan-2012 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma, Manisa'da yetiştirilen Alphonse Lavallèe ve Superior Seedless (Sinonimi:Sugarone) üzüm çeşitlerinin kış donlarına ve ilkbahar geç donlarına dayanım kabiliyetlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. 2011 yılı Mart ayında tam dinlenme döneminde bir yıllık dallar alınmıştır. Yapay kış don testi, her iki çeşide ait tek gözlü çeliklerin -15 ve -18 ºC'de 12, 18 ve 24 saat bekletilmeleriyle yapılmıştır. Yapılan gözlemler sonucunda, uygulanan düşük sıcaklıklarda gözlerin tamamen öldüğü tespit edilmiştir. Kış donlarına her iki çeşit de hassas bulunmuştur. 2012 yılında Alphonse Lavallèe ve Superior Seedless üzüm çeşitlerinin ilkbahar geç donlarına dayanım limitlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çeşitlerin III. Fenolojik safhada tek gözlü çelikleri, -10ºC'de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 12 saat süreyle yapay don testine tabi tutulmuş ve bu derecelerde de gözlerin tamamen öldüğü tespit edilmiştir. -2 ve -5 ºC'de 1, 3 ve 5 saat süreyle yapay don testi uygulanmıştır. Gözlerde canlılık oranı ve gelişme parametreleri incelenmiş, Superior Seedless çeşidinde primer + sekonder gözlerin %72,60 ila %99 oranında, Alphonse Lavallèe çeşidinde ise primer + sekonder gözlerin %83,60 ila %99 oranında canlı kaldığı tespit edilmiştir. Yüzde toplam şeker ile toplam göz canlılığı arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, ilkbaharda sıcaklıkların -10 ºC'ye ulaştığı bölgelerde söz konusu çeşitlerin yetiştirilmesinin uygun olmadığı kanaatine varılmıştır. Diğer taraftan Alphonse Lavallèe ve Superior Seedless üzüm çeşitlerine ait gözlerin III. Fenolojik safhada -5ºC'ye kadar olan ilkbahar geç donlarına dayanım gösterdiği tespit edilmiştir. This research was carried out to determine of resistance to winter and late spring frosts of Alphonse Lavallèe and Superior Seedless cvs. of Vitis Vinifera L. Cuttings in full dormant period were taken on March, 2011. Artificial frost tests were made at-15 ve -18 ºC for 12, 18 ve 24 hours. As a result of the examinations, it was seen that all winter buds died. It was found that both cultivars are sensitive to cold conditions. In addition that, the determine of late spring frost resistance of Alphonse Lavallèe and Superior seedless cvs. was aimed in 2012 year. Firstly, one bud cuttings at 3 th phenological stage were exposed at -10 ºC for 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, and 12 hours and it was seen that all buds died. Secondly, the cuttings were exposed at -2 and -5 ºC for 1, 3 and 5 hours. Survival of buds and vegetative development parameters were recorded. Sum of the percent of primary and secondary bud survival ranged between 72,60% and 99% for Superior seedless; and 83,60 % and 99% for Alphonse Lavallèe. It was not found a correlation between % total sugar and total bud survival. As are result of that, the regions that temperatures dropped -10 ºC in Spring season are not proper to grow these cultivars. However, at -2 and -5 ºC in Spring session, it is estimated that the cultivars at third phenological stage will not be affected by late spring frosts. |
URI: | http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49113045&idt=1 http://hdl.handle.net/11607/1005 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
özet.pdf | 167.88 kB | Adobe PDF | View/Open | |
abstract.pdf | 64.84 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Ercan AKTAN.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 999.61 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.